Avoin ja yhteisöllinen Kalasataman kampus

Kirsi Mononen

Karelian kirjaston henkilöstö vierailu kesäkuussa Diak-ammattikorkeakoulun kirjastossa Kalasataman kampuksella. Kampukselle muutti kolme aikaisempaa Diakin kampusta, ja myös kolme kirjastoa yhdistyi muutossa. Uusi kirjasto avattiin tammikuussa 2016. Kirjasto toimii rakennuksen palvelukerroksessa, jossa sijaitsevat kaikki opiskelijapalvelut (kirjasto, IT-palvelut, opintotoimisto). Kampuksella työskentelee noin 150 diakilaista ja noin 1600 opiskelijaa.

Rakennuksen pääsuunnittelijana toimi Stefan Ahlman ja tilat on suunniteltu varta vasten Diakia varten. Rakennuksen toimintafilosofia on yhteisöllisyys ja avoimuus. Henkilöstöllä ei ole omia työhuoneita, ei edes rehtorilla, vaan kaikki työskentelevät avokonttorissa. Vain päivittäin paikalla olevalla henkilöstöllä on oma työpiste. Henkilökunnalla on lokerikot, jonne voi jättää henkilökohtaiset tavarat, ja mapit jne. päivän päätteeksi. Henkilökunnan työtiloja ei ole rajattu erilleen opiskelijoiden tiloista. Ennen muuttoa uudelle kampukselle henkilöstölle järjestettiin työnohjausta ja sovittiin yhteiset periaatteet, jotta työskentely uudenlaisissa tiloissa sujuisi.

Yhteisöllisyyttä lisää myös juuri perustettu kampuspalvelutyöryhmä, joka koordinoi koko kampuksen palveluja, kirjasto on mukana työryhmässä. Kampuksella toimii myös taidetyöryhmä.

Kampuksen 6. krs. on kokonaan hiljaista työtilaa. Lisäksi joka kerroksessa on erikseen varattavia kokouskoppeja, mutta kopit eivät eristä ääntä, joten erillisiä ryhmätyötiloja kaivattaisiin. Samoin tarvittaisiin puhelinkoppeja, joissa voisi hoitaa puhelinkeskustelut häiritsemättä muita.

Opiskelijat voivat lainata läppäreitä kirjastosta ja työskennellä missä tahansa kampuksella. Läppäreiden lainaus on rajattu vain Diakin opiskelijoille ja ensimmäisellä kerralla tehdään sopimus opiskelijan kanssa, sopimuksen voimassaolo tarkastetaan jokaisella lainauskerralla. Läppäri pitää palauttaa viimeistään 15 minuuttia ennen asiakaspalvelun sulkeutumista. Kampuksella ei ole perinteisiä, kiinteitä atk-luokkia, vaan opettajat varaavat läppärikärryn tunnille (kärryssä on 30 läppäriä ja latauspisteet) ja opetus voidaan pitää missä tahansa luokassa. Kampuksen joka kerroksessa on henkilökunnan ja opiskelijoiden yhteisessä käytössä oleva monitoimilaite (tulostin, skanneri ja kopiokone). Opiskelijat käyttävät laitetta Diakin verkkotunnuksella ja henkilökunta henkilökuntakortilla.

Kalasataman alueella on Diakin lisäksi myös muita oppilaitoksia (esim. Arcada) ja paljon opiskelija-asuntoja, joten uuden Kampuksen myötä kirjastoon tuli uusia asiakkaita ja asiakkaita on paljon enemmän kuin vanhoissa tiloissa. Kalasataman alueen erityispiirre on se, että siellä suositaan joukkoliikennettä ja pyöräilyä yksityisautoilun sijaan.

Kirjastoa ja Kalasataman kampusta esittelivät Helena Kankuri ja Susanna Kinnari. Kiitos vierailusta!

Kirsi Mononen, informaatikko
Karelia-ammattikorkeakoulu

 

1 103 Artikkelin näyttökerrat