Moniammatillisen projektityön antia
Hanne Tuomisto & Kaisa Juvonen
Karelian oppimis- ja palveluympäristö Voimalan Voimalaelämää -blogi on tuonut opiskelijoiden näkemyksiä esille jo yli kolmen vuoden ajan. Blogin tavoitteena on tehdä näkyväksi opiskelijoiden kokemuksia ja ajatuksia moniammatillisesta projektityöskentelystä. Blogia kirjoittavat Voimalassa harjoittelussa olevat opiskelijat. Alla olevassa tekstissä fysioterapeuttiopiskelija Hannen ajatuksia moniammatillisessa tiimissä työskentelystä.
Fysioterapeutti osana moniammatillista tiimiä
Olen Hanne, toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija ja teen Voimalaan toisen harjoitteluni. Voimalassa minua kiinnosti projektityöskentely terveysalalla sekä moniammatillisuus.
Harjoitteluni ajan oma tiimini on toiminut loistavasti. Kaikki ovat sitoutuneita ja motivoituneita hoitamaan hommat, kiinnostuneita toistensa aloista ja innokkaita laajentamaan omaa ymmärrystä toistenkin alueille. Huumori on ollut myös tärkeä osa tiimin hioutumista yhteen.
Moniammatillisuus on ollut vahvasti läsnä kaikessa Voimalan toiminnassa. Tiimissä on työskennellyt fysioterapeutti-, sosionomi-, terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoita. Pohdimme yhdessä, millaisilla kokoonpanoilla toteutus muodostuisi mahdollisimman monipuoliseksi ja kattavaksi. Asiakkaiden kohtaaminen on ollut paljon kokonaisvaltaisempaa, kun mukana on useamman alan ihminen katsomassa tapausta omasta näkökulmastaan. Fysioterapeuttina pääfokukseni on asiakkaan fyysisessä toimintakyvyssä, unohtamatta sosiaalista ja henkistä puolta. Terveydenhoitajaopiskelija osaa tarkastella tilannetta asiakkaan terveydentilan tai lääkityksen kannalta. Sosionomi puolestaan tarkastelee arjen toimintakykyä laajemmasta näkökulmasta huomioiden asiakkaan kokonaistilanteen. Kaikkien osaaminen ja tietotaito täydentävät toisiaan, ja pystymme tarjoamaan asiakkaille mahdollisimman hyvin heidän tilanteeseensa vastaavia palveluita.
Asiakkaan kannalta moniammatillinen tiimi pystyy palvelemaan aivan eri tavalla kuin yksittäinen ammattilainen, vaikka hän olisi kuinka ymmärtäväinen kokonaisuuden merkityksestä. Kokemukseni asiakkaana ja opintojen myötä moniammatillisen työotteen merkitys on suuri. Jokaisen alan oma ydinosaaminen luo pohjan ammattitaidolle, mutta ilman yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa asiakkaiden kokonaisvaltainen palveleminen on hankalaa. Olipa kyseessä mikä sairaus, vaiva tai kuntoutusta vaativa ongelma tahansa, se ei koskaan mene kahden ihmisen kohdalla samalla tavalla, eikä hoidon tai kuntoutuksenkaan pitäisi mennä samalla kaavalla. Henkilön tausta, ikä, muu terveydentila, elämäntilanne, henkinen tila: kaikki vaikuttavat hoidon tehoon ja kuntoutumisen vaikuttavuuteen. Ihminen on kokonaisuus, ja fyysinen, henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.
Voimalassa tätä pääsee harjoittelemaan erinomaisesti. Tiimeissä työskennellään itsenäisesti, kukin saa harjoitella vastuunottamista eri projekteissa sekä oman osaamisen tuomista osaksi tiimin työskentelyä. Ryhmä- ja yksilöasiakkaiden kanssa pääsee soveltamaan omissa opinnoissa oppimaansa ja samalla oppia toisen alankin näkökulmaa asioihin. On ollut lisäksi antoisaa keskustella tiimiläisten kanssa kuinka eri alat lähestyvät samoja asioita hieman eri näkökulmista. Kaiken keskiössä on asiakkaan palveleminen hänelle sopivimmalla tavalla ja oman ammattitaidon harjaannuttaminen.
Ryhmä- ja yksilöasiakkaiden kanssa pääsee soveltamaan omissa opinnoissa oppimaansa ja samalla oppia toisen alankin näkökulmaa asioihin.
Moniammatillisuutta pääsimme pohtimaan vielä tarkemmin kuvatessamme Voimalalle materiaalia eri ammatteihin liittyvistä stereotypioista. Sosionomit eivät ole virikekerhon tätejä, fysioterapeutit hierojia, sairaanhoitajat vain kiireisiä tai terveydenhoitajat vain kouluterkkareita. Missään näistä ammateista ei tehdä asioita vain huvin vuoksi, vaan kaiken toiminnan takana on tarkoitus, teoria, tutkimus ja tavoitteet. Niin hauskaa kuin stereotypioiden miettiminen olikin, taustalla on tärkeänä ajatuksena oppia tuntemaan omaan ammattiin läheisesti liittyvät alat jo opiskeluaikana. Tällöin työelämässä osaa asiakkaan ohjata oikeaan paikkaan siinä kohtaa kun oma osaaminen ei riitä. Moniammatillisuuteen liittyy läheisesti myös sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmien tunteminen ja asiakkaan ohjaaminen oikeiden palveluiden pariin sen sisällä. Jos tietää mitä toisiin ammatteihin sisältyy ja sen lisäksi tietää mistä eri ammattilaisten palveluita saa, on paljon laajemmin kykenevä auttamaan asiakasta. Myös tähän Voimalassa saa hyvä harjoitusta, kun yhteistyötä tehdään niin muun muassa julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.
Hanne Tuomisto, fysioterapeuttiopiskelija
Kaisa Juvonen, Voimala-koordinaattori
Karelia-ammattikorkeakoulu