Karelian ladatuimmat opinnäytetyöt – auton diagnostiikkaa ja saunalautan suunnittelua

Kaisa Varis

Ammattikorkeakoulujen julkaisuarkisto Theseus täytti tänä syksynä kymmenen vuotta! Palvelu on niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin menestystarina. Theseus on suurin suomalainen avoin julkaisuarkisto, joka sisältää opinnäytteitä ja julkaisuja yhteensä 25 ammattikorkeakoulusta. Palvelun avulla ammattikorkeakoulut ovat kasvattaneet julkaisujensa avoimuutta ja tehneet näkyväksi ammattikorkeakoulujen opetus- ja tutkimustoimintaa. Theseuksen käyttö on noussut koko ajan ja julkaisuja ladataan ympäri maailmaa.

Theseuksen koko on huima: Se sisältää yhteensä hiukan vajaat 150 000 opinnäytettä ja julkaisua. Kokoelman vuosikartunta on n. 18 000 tiedostoa. Latauksia oli vuonna 2017 yhteensä 16,5 miljoonaa!

Enemmistö Theseuksen aineistosta on suomenkielisiä, mutta kokoelmasta löytyy myös yli 15 000 englanninkielistä ja lähes 4000 ruotsinkielistä  tallennusta.

Theseuksessa jo lähes 4000 opinnäytetyötä Kareliasta

Miltä näyttää Karelia-ammattikorkeakoulun kokoelma ja sen käyttö Theseuksessa?

Kareliassa ensimmäiset opinnäytetyöt tallennettiin Theseukseen vuonna 2010. Yhteensä opinnäytetöitä on kertynyt Karelian kokoelmaan lähes 4000 (tilanne 1.12.2018 oli 3903 opinnäytettä). Kokoelma karttuu noin 500 uudella opinnäytetyöllä vuosittain. Karelian henkilöstön tuottamia julkaisuja Theseuksessa on jo 183 kpl.

Seuraavassa TOP 10 -lista Karelian opinnäytetyökokoelman ladatuimmista opinnäytteistä. Lataustilaston selvä ykkönen, Kari Kuninkaanniemen työ sisältää käyttöohjeen  autodiagnostiikkakaapelille ja siihen liittyvälle ohjelmistolle. Opinnäytetyö on tehty tietotekniikan koulutusohjelmassa.

  1. Kuninkaanniemi, Kari. 2013. Ross-Tech HEX+CAN-USB-diagnostiikkakaapeli ja VCDS-ohjelma. Lataukset: 26648
  2. Kinnunen, Joonas. 2014. Saunalautan suunnittelu. Lataukset: 12930
  3. Turunen, Katja; Paavilainen, Riikka. 2012. Kirurgisen ja perioperatiivisen hoitotyön koulutuksen kehittäminen : Leikkaushaavanhoidon opetusmateriaalia kirurgisen hoitotyön opetukseen. Lataukset: 10760
  4. Luntinen, Jarno. 2011. Tuulikuormien eurokoodi-perusteinen laskentaohjelma.  Lataukset: 7990
  5. Ojala, Katri; Hyväri, Heidi. 2014. OSB-levyn mahdollisuudet sisustuksessa. Lataukset: 7581
  6. Reijonen, Ossi. 2011. Ikkunoiden perusparantamisen menetelmät ja vaikutus talon energiatehokkuuteen. Lataukset: 7518
  7. Wetterstrand, Leena; Tauriainen, Erja. 2012. Tavoitteena potilasturvallinen lääkehoito  : Dvd:t lääkkeiden jakamisesta ja injektioiden antamisesta. Lataukset: 7070
  8. Eskelinen, Antti-Pekka. 2013. Vuodepotilaan asentohoito hoitotyössä – Moodle-verkkoluentomateriaali hoitotyön auttamismenetelmät -kurssille. Lataukset: 6903
  9. Kinnunen, Jari-Pekka. 2013. Vanhan hirsitalon suojaaminen, kunnostus ja hyödyntäminen osana uudisrakentamista. Lataukset: 6666
  10. Mourujärvi, Maija. 2012. Asennonhallinnan vaikutus selkäkipuun. Lataukset: 6174

Kari Kuninkaanniemen työtä ladataan paljon edelleen, vaikka se on julkaistu viisi vuotta sitten (yli 7400 latausta tänä vuonna). Tuoreimmista töistä ladatuin on Mariia Manuilovan (2016) Business Model Development for travel agency : Case company – Goh Travel Korea (3490 latausta v. 2018) ja Niina Louhisuon (2017) AHDAS LONKKA -OIREYHTYMÄ JA LONKAN LABRUM-VAURIOT – Potilasopas lonkan tähystysleikkauksesta kuntoutumiseen.

Koko Theseuksen ladatuimmat opinnäytetyöt ovat kaikki englanninkielisiä. Kaikkien aikojen ladatuin opinnäyte on  Vaasan ammattikorkeakoulusta v. 2011 valmistuneen Maarit Karppisen työ ”Strategic marketing plan for a hotel”. Sitä on ladattu vaikuttavat 210 684 kertaa.

Theseuksen tilastoja pääsee tutkailemaan osoitteessa http://www.theseus.fi/simplestats/

Theseuksen uudet ominaisuudet ja kurkistus tulevaan

Theseus-palvelun ominaisuuksia on kehitetty koko se olemassaolon ajan, ja kehitystyö jatkuu edelleen Arenen ja Kansalliskirjaston yhteisvoimin. Theseus on juuri saanut uuden ulkoasun ja käytettävyyttä on parannettu. Palvelu toimii entistä paremmin myös mobiililaitteella.

Uutta on myös mahdollisuus stremata opinnäytteeseen tai julkaisuun kuuluvia video– ja äänitiedostoja  suoraan Theseuksessa.

Ensi vuoden aikana Theseuksen tallennuslomake uudistuu, ja käyttöön otetaan kansallinen metadatasuositus. Theseukseen yhdistyy Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisutiedonkeruu JUSTUS-palvelun kautta. Suunnitteilla on myös pitkäaikaissäilytyspalvelu (PAS). ns. pimeä puoli, johon tallennettaisiin julkiset verkossa julkaisemattomat työt.

 

Kaisa Varis
julkaisukoordinaattori
Karelia-ammattikorkeakoulu

937 Artikkelin näyttökerrat