Kareliassa harjoittelu kannattaa

Tomi Järveläinen, Oskari Nevalainen, Tarja Tuononen, Salla Anttila

Karelia tarjoaa 2. ja korkea-asteen opiskelijoille vuosittain mahdollisuuden suorittaa opintoihin kuuluva harjoittelu ammattikorkeakoulun eri yksiköissä. Harjoittelutehtävät määräytyvät organisaation tarpeiden ja opiskelijan osaamisen sekä kiinnostuksen mukaan. Oskari Nevalainen, 21, ja Tomi Järveläinen, 23, ovat suorittaneet opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua Karelian viestinnässä syksyllä 2019.

Oskari on Karelia-ammattikorkeakoulun 3. vuoden medianomi-opiskelija. Tomi puolestaan opiskelee media-assistentin ammattitutkintoa Riveriassa. Seuraavassa heidän kokemuksiaan kuluneelta syksyltä.

Oskari pääsi toteuttamaan itseään

Valmistuttuani ICT-asentajaksi olin varma, että enää en kouluja kävisi. Toisin kävi, sillä ammattikoulun aikana huomasin, että tykkään erittäin paljon tehdä itse omilla käsillä ja etenkin luovaa työtä. Tekniikan lisäksi kamerat sekä video- ja valokuvaaminen oli aina kiinnostanut. Elokuvia katsellessani olin aina miettinyt: ”Miten toi kohtaus oli tehty?” Niinpä päätin hakea ammattikorkeakouluun ja Karelia-ammattikorkeakoulussa olikin tarjolla media- ja viestintäalaan liittyvä tutkinto.

Nyt kolme vuotta myöhemmin olen löytänyt oikean intohimoni kameroista ja kaikenlaisesta kuvaamisesta. Opintojen edettyä hyvin, Kareliasta tarjoutui mahdollisuus harjoitteluun. Mikä mahtavinta, opintojen ja harjoittelun yhdistäminen onnistuisi varmasti, koska ne tapahtuvat samassa rakennuksessa Tikkarinne-kampuksella.

Päätehtäväni liittyy Karelian vetovoiman kehittämiseen uudenlaisen sisällön avulla. Olen siis tehnyt kaikenlaisia julkaisuja someen, haastatteluita, esittelyvideoita koulutuksista, animaatioita sekä tapahtumavalokuvaamista. Etenkin haastattelut ovat antaneet niin paljon arvokasta kokemusta, että sitä ei voi mitata rahassa. Olen päässyt tekemisiin mahtavien ihmisten kanssa ja kuuntelemaan heidän tarinoitaan. Mikä parasta, kaikesta tekemisestäni vastaan itse.

Harjoittelun ja opiskelun yhdistäminen on ollut mutkatonta ja olen pystynyt suorittamaan myös opintojani tämän harjoittelun ohessa. Harjoittelun ohjaus on ollut hyödyllistä ja suuntaa-antavaa silloin, kun ei tiedä minne edetä.

Tehtävää tässä harjoittelupaikassa todellakin riittää, eikä tunteja päivässä oikeastaan tarvitse laskea. Opiskeluhistoriassani on suurimmaksi osaksi ollut hyviä harjoittelupaikkoja ja Karelia ei tässä pettänyt. Tehtävät ovat olleet juuri tutkintoani vastaavia ja kameran kanssa tekeminen on lähes päivittäistä. Ja mikä parasta, olen päässyt toteuttamaan itseäni!

Tomi innostui tehtävien monipuolisuudesta

Suoritin aiemmin ICT-asentajan ammattitutkinnon, mutta sitten minua alkoivatkin kiinnostaa kamerat ja valokuvaus, joten päädyin hakemaan valokuvauksen ammattiopintoihin Riveriaan. Opinnoissa samaan pakettiin kuuluu graafinen suunnittelu, joka on alkanut minua ajan saatossa kiinnostamaan enemmän kuin valokuvaus. Tällä hetkellä olenkin opintojeni loppusuoralla ja suorittamassa graafisen suunnittelun työssäoppimista.

Karelia on ollut todella hyvä paikka työssäoppimiseen. Olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia graafisen suunnittelun töitä. Olen suunnitellut mm. erilaisia julisteita, esitteitä, mainoksia, sekä muuta grafiikkaa sekä verkkoon, että painettavaksi. Työpaikkaohjaajaltani olen saanut erittäin hyvää ohjausta.

Töitä täällä on riittänyt, välillä ehkä liiaksikin, mutta sen ansioista olen oppinut aikatauluttamaan ja priorisoimaan töitäni sen mukaan, milloin ja missä järjestyksessä niiden pitää olla valmiita.

Työssäoppiminen Kareliassa on vastannut odotuksiani. Olen päässyt tekemään juuri niitä hommia, joita odotinkin, sekä kohdannut uusia haasteita.

Suosittelen kaikille Kareliaa työssäoppimispaikkana. Täällä on hyvä ilmapiiri ja mukava tehdä töitä.

Harjoittelusta on hyötyä molemmille osapuolille

Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluva harjoittelu on pituudeltaan 5 kuukautta tai enemmän.  Harjoittelu suoritetaan joko yhdessä tai useammassa jaksossa, riippuen tutkinnosta. Karelian harjoittelijana jakson pituus voi vaihdella opiskelijan tarpeiden mukaan. Harjoittelupaikkoja löytyy paitsi Karelian hallinnosta, myös tutkimus- ja kehittämisprojekteista. Vuosittain Kareliassa harjoittelee parikymmentä opiskelijaa.

Karelia-ammattikorkeakoululle työssäoppijat ja harjoittelijat tarjoavat oivallisen tavan kehittää ja tuoda uutta tietoa ja osaamista korkeakoulun tehtävien toteuttamiseen. Karelian hallinnossa ja projekteissa työskenteleville harjoittelijan ohjaaminen tuo lisää vastuuta, mutta myös antaa paljon, kun pääsee tutustumaan oman alan tuleviin tekijöihin ja jakamaan työelämässä kertynyttä hiljaista tietoa. Harjoittelijat tuovat myös mukavan lisän ja uusia ääniä työyhteisöön.

Teksti: Tomi Järveläinen, Oskari Nevalainen, Tarja Tuononen, Salla Anttila, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kuvat: Salla Anttila

496 Artikkelin näyttökerrat