Kirjaston kaukopalvelulla aineistoa muualta Suomesta

Ari Koskela

Yksittäisen kirjaston on mahdotonta hankkia kokoelmaansa esimerkiksi hankintamäärärahoituksensa tai tilojensa vuoksi kaikkea sitä kirjallisuutta, jota julkaistaan. Asiakkaalle hyödyllinen aineisto saattaa hyvinkin löytyä jostain toisen kaupungin tai kunnan kirjastosta, niinpä Suomen kunnalliset, yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastot ovat sopineet tietovarantojensa yhteiskäytöstä kirjastojen ja tietopalvelujen välisellä kaukopalvelulla. Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto on osa Suomen kaukopalveluverkostoa.

Kaukopalvelutoiminnassa asiakassuhteessa toimivat kirjastot tai esimerkiksi yritysten tietopalvelut. Yksittäisille henkilöille ei kaukolainoja lähetetä, kaukolainan halutessaan asiakas kääntyy kirjaston puoleen. Ammattikorkeakoulukirjastojen keskinäisen sopimuksen perusteella Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto voi tilata kaukolainoja maksutta muiden ammattikorkeakoulujen kirjastojen, Eduskunnan kirjaston ja Tilastokirjaston valikoimasta. Tässä yhteydessä ammattikorkeakoulukirjastoksi käsitetään myös yliopisto- ja ammattikorkeakoulun yhteiskirjastot, kuten Tritonia. Tämä etu koskee Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilökuntaa, muille asiakkaillemme kaikki kaukolainaus on maksullista. Ilmainen on myös kaukopalveluun erikoistunut ja Suomen suurin kaukolainojen lähettäjä, Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto. Kun muut kirjastot pyrkivät pitämään kokoelmansa ajantasaisena, Varastokirjastosta löytyy menneidenkin vuosikymmenien kirjoja ja aikakauslehtiä.

Yliopistokirjastoista ja kunnallisista kirjastoista pyydettävät kaukolainat ovat maksullisia myös opiskelijoillemme sekä henkilökunnalle, hintahaarukka vaihtelee 10-20 euron välillä.

Kaukolainakäytänteitä

Pääsääntöisesti saamme lainaksi muilta kirjastoilta yleiskokoelmaan kuuluvia kirjoja sekä lehtiartikkeleita skannattuina PDF-tiedostoina, jotka tulostetaan asiakkaalle. Yleensä kirjastot eivät kaukolainaa kurssikirjoja, käsikirjoja, DVD:tä, videoita tai aikakauslehtiä. Rajoituksena Joensuussa on myös, että jos kirja löytyy jostain toisesta alueen kirjastosta, kuten Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston ollessa kyseessä Itä-Suomen yliopiston kirjaston tai Vaara-kirjastojen kokoelmasta, sitä ei pyydetä kaukolainaksi. Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto ei myöskään tilaa aineistoa ulkomaisista kirjastoista, tämän palvelun tarjoaa Itä-Suomen yliopiston kirjasto ja Vaara-kirjastot.

Kaukolainapyyntöjen määrässä per asiakas ei ole rajoituksia. Laina-ajat ovat samat kuin ”omille” asiakkaille. Lainojen uusinta onnistuu, jos kirjaan ei ole esimerkiksi varausta, eri kirjastoilla on tosin erilaisia enimmäisuusintakäytäntöjä. Kaukolainan toimitus kestää viikon verran, nopein on Varastokirjasto, josta pyydetty kaukolaina saattaa tulla parissa päivässä. Artikkelipyynnöt sen sijaan lentävät ilmojen halki usein samana tai seuraavana päivänä.

Kaukolainan pyytäminen

Karelia-ammattikorkeakoulun kautta kaukolainapyynnön voi lähettää asiakaspalvelu.kirjasto(at)karelia.fi -sähköpostiosoitteeseen, viestissä tulee ilmetä mahdollisimman tarkkaan lainaan pyydettävä aineisto, pelkkä kirjan tai artikkelin nimi ja tekijä ei riitä, sillä silloin tulkinnan varaa on liikaa tai aineiston löytäminen ei ehkä onnistu. Kirjasto sitten etsii tietokannasta kirjaston, jossa aineisto on saatavana. Saapuneen aineiston asiakas noutaa Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston asiakaspalvelusta, kuten myös palauttaa.

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston kaukopalvelussakin siten, että ovien ollessa säpissä maaliskuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin oli kaksi kaukopalvelutehtävää. Muuten vuoden aikana lähetimme 21 kirjaa ja skannasimme 17 artikkelia, ja asiakkaamme tilasivat kauttamme muista kirjastoista 22 kirjaa 6 artikkelia. Asiakasrekisterissämme on tällä hetkellä 138 kirjastoa. Kaukolainamme kuuluvat tietokirjallisuuteen, mutta kerran tilasimme asiakkaallemme kesälukemistoksi Tex Willereitä.

 

Kirjoittaja: Ari Koskela, tietoasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

724 Artikkelin näyttökerrat