LUMO2 : Nopeita kokeiluja luovasti

Timo Rui & Tero Hyttinen

Joku tuolla ei tiedä omaavansa sellaista osaamista, mitä joku toinen ei vielä tiedä tarvitsevansa.” Tähän erään suuren ajattelijan toteamukseen kiteytyi osa niin Karelia-ammattikorkeakoulun kuin yhteistyökumppaneiden aikaisemmista kokemuksista luovien alojen toiminnasta Pohjois-Karjalassa. Karelia-amk on ollut koko historiansa ajan aktiivinen maakunnallinen toimija erilaisissa luovien alojen hankkeissa, työryhmissä ja käytännön toiminnassa. Syksyllä 2016 tässä toiminnassa otettiin seuraava askel, kun maakunnassa käynnistettiin Karelianhallinnoima LUMO2 –Tehoja Kasvuun!  -hanke.

Hankkeen taustalla ovat luovien alojen moninaiset haasteet. Luovien alojen kehittämisen ja kehittymisen tämän hetken trendi on monialaisuus. Keskeisiä haasteita ovat, kuinka saada eri toimialat kohtaamaan ja löytämään uusia yhteistyömahdollisuuksia, jotka voivat tuottaa uusia tuotteita tai lisäarvoa jo olemassa oleviin tuotteisiin? Entä mikä ja millainen on paikka, jossa eri toimialat voivat verkostoitua? Kuinka luoda toimijaverkosto, joka pystyy yhdessä ratkaisemaan yrityskohtaisia ongelmia tai kehittämään vaikkapa kaupunkialueita? Ja tunnetaanko Pohjois-Karjala tulevaisuuden monialaisena lipunkantajana?

Haasteisiin vastataan Kokeile tätä! – 360 astetta lisää liiketoimintaan -kehittämispolulla, joka on LUMO2 -hankkeen toimintamalli. Karelia-amk koordinoi hanketta, jonka partnerina on Josek Oy. Maakunnallista vaikuttavuutta hankkeeseen tuovat omalla panoksellaan myös Pikes Oy ja Keti Oy. Hankkeen pääpaino on monialaisissa tuotteissa, joiden ideat voivat tulla joko yrityskentältä tai vaikka kaupunkiseudun kehittämisestä. Voi kuulosta kliseiseltä, mutta hanke yhdistää luovasti luovat alat ja muut toimialat. Lumokakkosen tärkein tavoite on edesauttaa uusien tuotteiden ja palveluiden syntymisessä. Hankkeessa syntyneiden ideoiden ja kehittämistoimien teemoja ovat monialaisuus, uudet teknologiat ja innovatiiviset tilat, joiden puitteissa kehitystyötä tehdään.

LUMO2:n toimintaan ovat tervetulleita kaikki yritykset ja alueen kehittämistoimijat toimialaan katsomatta. Hankkeeseen on jo haettu ja haetaan lisää yrityksiä ja toimijoita, jotka ovat innokkaita tarjoamaan osaamistaan tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Myös opiskelijat ovat enemmän kuin tervetulleita toimintaan mukaan. Hankkeen tapahtumat ovat hyviä tilaisuuksia verkostoitua ja esitellä osaamistaan alueen yrityksille. Hanke tarjoaa sparrausta ideoiden kehittämiselle ja uusien liiketoimintojen käynnistämiselle aina rahoitusneuvontaan saakka.

Joulukuussa 2016 pidetyn Nopsan teemana oli visuaaliset tekniikat. Kuva: Niina Myller, Josek Oy.

Hanke perustuu nopean kokeilun työpajoihin, Nopsiin, joissa etsitään ideoita, eli hankekielellä aihioita. Nopsissa alueellisesti tunnistetut kehittämishaasteet nostetaan luovien alojen toimijoiden mahdollisuuksiksi. Nopsien tarkoituksena on päämäärähakuisesti ja vahvaan kokeilukulttuuriin perustuen luoda edellytykset uusien palveluiden ja tuotteiden syntymiselle. Nopsissa luovien alojen toimijoita sekä kasvu- ja kehittämiskohteita törmäytetään keskenään tekemään alueellisiin haasteisiin liittyviä protoja. Kehittämistyötä tehdään sekä kasvokkain Teho-tilaisuuksissa että verkossa projektihenkilöstön ja mukana olevien toimijoiden yhteisessä työympäristössä. Tähän mennessä projektissa on ollut mukana yli 50 innokasta toimijaa. Prototyyppeinä on syntynyt jo yksi osuuskunta ja erilaisia kokeiluja uusien teknologioiden ympärille.

LUMO2:n Nopsista ja kokeiluista lisää Vasun seuraavassa numerossa!

Timo Rui, projektipäällikkö
Tero Hyttinen, projektiasiantuntija
Karelia-ammattikorkeakoulu

855 Artikkelin näyttökerrat