SLUSHista älykkäästi töihin!

Marja-Liisa Ruotsalainen & Hanne Husso

Slushin tavoitteena on saattaa yhteen kansainvälisiä kasvuyrityksiä, sijoittajia ja mediaa sekä auttaa yrittäjiä menestymään – siis Älykkäästi töihin! Work Smart -hankehenkilöstön osallistuminen SLUSH 2016 tapahtumaan mahdollisti tutustumisen uudenlaiseen rekrytointitapahtumaan ja ideoimaan sieltä parhaita käytänteitä kehittämään pohjoiskarjalaisten toimijoiden rekrytointiosaamista ja edistämään opiskelijoiden työelämätaitoja.

Work Smart – Älykkäästi töihin -hankkeen tavoitteena on helpottaa opiskelijoiden työelämään siirtymistä ja edistää opiskelijoiden työelämäverkostojen syntymistä sekä edelleen kehittää oppilaitosten ja työelämän välistä yhteistyötä. Tämän lisäksi halutaan päivittää Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän uraohjaus ja elinkeinoelämän rekrytointikäytänteet vastaamaan nykyisiä työelämän tarpeita. Tulevaisuuden tarpeiden huomioimiseksi päätettiin osallistua yhdessä DigiSote-, Kyky- ja RoboBisnes -hankkeiden kanssa SLUSH-tapahtumaan 30.11.–1.12.2016 Helsingissä. Slush on kansainvälinen vuodesta 2008 järjestetty teknologia- ja kasvuyritystapahtuma ja sen järjestää voittoa tavoittelematon yhteisö, joka koostuu sijoittajista, yrittäjistä, opiskelijoista ja vapaaehtoisista.

Osallistuminen Slushiin tukemassa Work Smart -hankkeen toimenpiteitä

Hankesuunnitelman ensimmäistä Opiskelijat edellä – Välittäjäpalvelu -toimenpidettä varten koottiin Slush-tapahtumaan osallistuneilta yrityksiltä ja työelämäorganisaatioilta toiveita välitettäväksi työelämän tarpeista ja työllistymismahdollisuuksista käymällä aktiivisesti keskusteluja. Näitä terveisiä WS:n Hanne Husso ja Jari Uimonen kertovat kevään 2017 aikana opiskelijaryhmille työpajavalmennuksissa sekä verkostoitumistilaisuuksissa yritysten kanssa. Tapahtumassa saadun palautteen mukaan työnantajien ja opiskelijoiden on panostettava tulevaisuudessa yhä enemmän kaikkia aloja läpileikkaavan digitalisaation hallintaan sekä vuorovaikutus- ja kielitaitojen kehittämiseen. Lisäksi perinteiset sosiaali- ja terveysalan osaamisvaatimukset laajenevat digitalisaation myötä.

Kuva: Jussi Hellsten, Slush 2016

Hankesuunnitelman Rekrymessut-toimenpidekokonaisuudessa edistetään työnantajien ja potentiaalisten työntekijöiden sekä opiskelijoiden tarpeiden kohtaantoa. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödynnetään WS:n järjestämien rekrymessujen toteutuksessa kokemuksia olemassa olevista pienemmistä työelämäyhteistyö- ja rekrytointitapahtumista. Ja myös sitä, että levitetään isoilla messuilla pilotoituja menetelmiä muihin toteutettaviin työelämäyhteistyö- ja rekrytointitapahtumiin. Slush-tapahtuman erityispiirre rekrytointitapahtumana on yrittäjien/työnantajien ja potentiaalisten työntekijöiden sekä opiskelijoiden matalan kynnyksen kohtaaminen. Vastaavanlaista mallia kannattaisi hyödyntää jatkossa paikallisissa rekrytointitapahtumissa. Kohtaamisen kynnystä mataloitetaan esimerkiksi osallistamalla sekä opiskelijat että työelämän edustajat yhdessä rekrytointitapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi pyritään pois perinteisestä messumaisesta toteutuksesta ja tuodaan toteutukseen lisää vuorovaikutusta. Tämä tulee näkymään esimerkiksi helmikuun lopulla 1000 Työpaikkaa Tarjolla -rekrytointitapahtumassa Work Smartin omalla esittelypisteellä.

Ohjaajan työkalupakki ja opinnollistaminen -toimenpiteinä kerätään ideoita Work Smart-uraohjausmenetelmän (Work Smart -työpajamalli) jatkokehittämiseen yhteistyössä työelämän kanssa. Slush-tapahtumassa käytössä olevien menetelmien hyödyntäminen opinnoissa sekä opinnollistaminen voivat tarkoittaa oppilaitoksissa sitä, että matalan kynnyksen kohtaamiset otetaan osaksi opintoja tai kohtaamiset rekrytapahtumissa opinnollistetaan, kun opiskelijat ja työelämä ovat yhdessä järjestämässä ja toteuttamassa niitä. Lisäksi havaittiin, että Slush-tapahtumaan osallistuminen tulisi mahdollistaa opettajille ja uraohjaajille osana heidän työnsä kehittämistä ja tulevaisuusorientaatiota. Maailma ja työelämä muuttuvat, samoin opiskelijat, joten myös opetuksen menetelmien tulee muuttua.

Marja-Liisa Ruotsalainen, projektipäällikkö
Karelia-ammattikorkeakoulu

Hanne Husso, projektiasiantuntija
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä

839 Artikkelin näyttökerrat