KirjastoMOVE-liikuntakampanja aktivoi kirjastolaisia liikkumaan

Kari Tiainen

KirjastoMOVE2015 -liikuntakampan­jalla on innostettu ammattikorkea­­koulujen kirjas­tojen henkilöstökuntaa rennon liikkumisen ja yhdessä tekemisen pariin vuodesta 2012 lähtien. Viime kevään KirjastoMOVE2015-liikuntakampanjaan osallistui ennätykselliset 15 joukkuetta. Kampanjan voitti tänä vuonna Arcadan joukkue.

KirjastoMOVE-liikuntakampanjaa on järjestetty vuodesta 2012 lähtien. Kampanjan idea ja brändi keksittiin Centria-ammattikorkeakoulun kirjastossa (silloin oppilaitoksen nimi oli vielä Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu). Centrialaiset haastoivat silloin kaikkien muiden ammattikorkeakoulujen kirjastolaiset liikkumaan KirjastoMOVE-kampanjanimen alla. Kevään 2015 KirjastoMOVE-liikuntakampanjan vetovastuussa oli edellisen vuoden kampanjan voittaja Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto. Kampanjasta vastasi työryhmä, johon kuuluvat Ari Koskela, Jaana Rummukainen, Kari Tiainen, Kaisa Varis ja Leena Väyrynen. Kampanja alkoi 16.3. ja se päättyi 31.5. Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo toimi kampanjan suojelijana.

Mukana ennätykselliset 15 joukkuetta

Tämän vuoden KirjastoMOVE-liikuntakampanjassa korostettiin entistä enemmän liikkumisen iloa, yhteisöllisyyttä ja kirjastojen järjestämiä yhteisiä liikuntatempauksia. KirjastoMOVE2015-liikuntakampanjaan osallistui ennätykselliset 15 joukkuetta: Centria, XAMK, Metropolia, Arcada, SAMK, Laurea, Turun AMK, TAMK, OAMK, Haaga-Helia, JAMK, HAMK, Humak, Savonia ja Karelia. Mukana oli 145 kirjastolaista. Kampanjan aikana kertyi yhteensä 9434 tuntia liikuntaa. Liikuntasuoritukseksi laskettiin kaikenlainen kuntoliikunta, samoin työmatkaliikunta ja kaikki muukin hyötyliikunta remontoinnista aivojumppaan. Liikuntatunteja/osallistuja kertyi keskimäärin 65 tuntia. Kampanjan aikana harrastettiin yhteensä 92 eri lajia. Suosituimmat lajit olivat tänä vuonna kävely, pyöräily, koiran ulkoiluttaminen, kuntosali ja erilaiset jumpat. Lajien joukossa oli mm. putkirullausta, akrobatiaa ja geokätköilyä.

Arcadan joukkue kiri voittoon

Kampanjan paras joukkue ja ahkerimmat liikkujat palkittiin ja kaikkien osallistujien kesken arvottiin palkintoja. KirjastoMOVE-liikuntakampanjan voitti Arcadan joukkue tuloksella 108,8 liikuntatuntia/osallistuja. Tiukassa kisassa hopealle kiri OAMKin joukkue tuloksella 108,4 liikuntatuntia/osallistuja ja pronssille ylsi Metropolia tuloksella 86,8 liikuntatuntia/osallistuja. Voitokkaassa Arcadan joukkueessa olivat mukana Sarah Hagström, Tomas Rönn ja Ann-Kristin Åvall. Joukkueen kapteeni Ann-Kristin Åvall korosti liikkumisen yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä: ”Mielestämme kampanjan paras anti on ollut yhdessä liikkuminen. Meidän yhteishenkemme on kohentunut kaiken yhteisen tekemisen myötä. Teemme varmastikin yhdessä erilaisia liikuntatempauksia jatkossakin.”

kirjastomove2

Kuvassa Kari Tiainen, Arcadan rehtori Henrik Wolff ja joukkueen kapteeni Ann-Kristin Åvall. Kuva: Andréa Högberg.

Monenlaisia liikunnallisia elämyksiä – arkiliikunta näkyväksi

KirjastoMOVE-kampanjat aktivoivat liikkumaan myös niitä, jotka normaalisti liikkuvat vähän tai eivät ainakaan julkisesti mainosta liikkumistaan. Hyötyliikunta ja tavallinen arkiliikunta tulivat tällä tavalla näkyväksi kampanjana aikana. Joukkueet raportoivat KirjastoMOVE-yhteisölle monenlaisia liikunnallisia elämyksiä:

Erikoisin treenireissu mainittakoon: Invataksilla Mummon kanssa hautausmaalle Vainajien päivänä; lykätty Mummoa (yli 100 kg) pyörätuolissa tunnin verran. Taksikuskin kysyessä, et mihin ajetaan, sanoin että Hautausmaalle ja Mummo sanoi, että mennään Tropiikkiin!!”

Puutarhan aidan pesu juuriharjalla on rankkaa puuhaa, kun ei autoile niin hyötyliikuntaa tulee yllättävän paljon.”

Uuden sovelluksen latasin puhelimeen ihan tämän Move-tapahtuman vuoksi: tuli seurattua päivän aikana otettuja askeleita paremmin.”

Loppukeväästä menin pyörällä kahvakuulatunnille enkä autolla! Eikä tuntunut oikeasti missään. Oli myös kiva jutella aiheesta työpaikalla.”

Iloisin mielin ja aktiivisella asenteella

KirjastoMOVE 2105 -liikuntakampanjaan osallistuneiden iloinen ja aktiivinen asenne ilahdutti meitä järjestämisvastuussa olleita Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastolaisia. Oli ilo innostaa muita amk-kirjastolaisia liikkumaan. Ensi vuonna kampanjaa vetää tämän vuoden voittaja ja kiertopalkinnon haltija Arcada. Näinä rakenteellisten muutosten aikoina on entistä tärkeämpää pitää itsestään ja jaksamisestaan hyvää huolta. Erilaiset työhyvinvointia edistävät kampanjat – kuten KirjastoMOVE – innostavat parhaimmillaan säännöllisen liikunnan piiriin ja lujittavat yhteisöllisyyttä.

Kari Tiainen, kirjasto- ja tietopalvelupäällikkö
Karelia-ammattikorkeakoulu

928 Artikkelin näyttökerrat