Hyvinvointipäivät Kareliassa

Päivi Laakkonen

Opiskelu- ja työhyvinvointi olivat näyttävästi esillä, kun Karelia-ammattikorkeakoulussa järjestettiin vuoden 2016 hyvinvointipäivät helmikuun puolivälissä. Tapahtuman tarkoituksena oli tarjota hyvinvointia, herätellä osallistujia ajattelemaan omaa hyvinvointiaan sekä tuoda vaihtelua talviseen arkeen. Kareliassa on viime vuosina panostettu erityisesti opiskeluyhteisön hyvinvointiin ja hyvinvointipäivät ovat yksi tapa tuoda esiin hyvinvointia arkisissa asioissa.

Hyvinvointi on laaja-alainen kokemus omasta elämästä, jonka osatekijöinä ovat niin terveys, materiaalinen hyvinvointi kuin elämänlaatu. Tähän laajaan kokonaisuuteen oli myös hyvinvointipäivien ohjelma rakennettu. Ohjelma oli monipuolinen ja siitä löytyi varmasti jotakin kiinnostavaa jokaiselle osallistujalle. Päävastuu päivien ohjelmasta oli suunnittelusta aina toteuttamiseen asti opiskelijoilla, heidän apunaan oli järjestävien ryhmien opettajia sekä oppilaitoksen hyvinvoinnista vastaavia toimijoita. Ohjelmaan oli saatu mukaan myös toimijoita, jotka omalta osaltaan vaikuttavat jokapäiväiseen hyvinvointiin oppilaitoksessa. Hyvinvointipäivien järjestäjät info-pisteineen jalkautuivat päiväksi Tikkarinne-kampukselle sekä päiväksi Wärtsilä-kampukselle. Hyvinvointiteeman tuominen lähelle opiskelijoita ja henkilöstöä takasi paremman saavutettavuuden ja useammille mahdollisuuden tutustua hyvinvointipäivien tarjontaan.

Hyvinvointipäivien tarjonta

Hyvinvointipäivien aikana oli mahdollista osallistua erilaisiin kuntotestauksiin sekä rentoutushetkiin. Teemoina tutustumispisteillä olivat muun muassa positiivinen elämänasenne, onnellisuus, suvaitsevaisuus ja ystävyys. Hyvinvointipäiviin osallistujilla oli myös mahdollisuus kahvitteluun ja hyvinvointibingoon ja he saivat arvioida, kuinka koukuttuneita he ovat sosiaaliseen mediaan. Päivinen aikana opiskeluterveydenhoitajat tarjosivat mahdollisuuden kondomiajokortin suorittamiseen, oppilaitospastori tarjoili mielenrauhaa värittämällä, kirjasto esittäytyi palveluineen sekä opiskelijaravintolasta oli mahdollista ostaa välipalabaarin antimia. Teemapisteillä kiertelyn lomassa osallistujilla saivat nauttia musiikin opiskelijoiden esiintymisistä. Info-pisteillä mukana olivat myös oppilaskunta POKA, Sykettä susirajalla, Mannunvartijat sekä Joensuun erilaiset oppijat.

Hyvinvointipäivien tarjonta oli rakentunut opiskelijoiden oman suunnitelman mukaisesti. Tämän ansiosta ohjelma oli ajankohtaista ja lähellä opiskelijoiden omaa maailmaa. Opiskelijavetoisen suunnittelun ansiosta hyvinvointipäivien ohjelma on vuosittain uudistuva sekä mielenkiintoinen ja eri hyvinvoinnin näkökulmat huomioiva.

kuva2_laakkonen_rajattu

Kokemuksia hyvinvointipäiviltä

Kokemukset ja palaute hyvinvointipäiviltä olivat pääasiallisesti erittäin hyvää. Erityistä kiitosta sai hyvinvointiteeman esiin nostaminen, sillä itsestään selvätkin asiat voivat unohtua arjen kiireessä. Tapahtuman keskeinen sijainti koettiin hyväksi, sillä pisteisiin oli helppo tutustua ohi kulkiessaan. Teemapisteiden esittelijöiden aktiivisuus ja ”sisään heitto” sai osallistujat pysähtymään ja tutustumaan hyvinvoinnin eri ulottuvuuksiin. Esittelypisteiden tiivis sijoittelu, aktiiviset osallistujat sekä musiikin opiskelijoiden tunnelmointi toivat tapahtumaan leppoisan tunnelman, joka koettiin hyvin tervetulleeksi tavalliseen kampus-arkeen.

Tapahtuman palautteesta saatiin kehittämiskohteita myös seuraavia vuosia varten. Näkyvyyteen, markkinointiin ja monipuoliseen tiedottamiseen tapahtumasta tulee erityisesti panostaa tulevaisuudessa. Tapahtuman saavutettavuutta on vielä nykyisestääkin parannettava, sillä hyvinvointi teemana kiinnostaa meistä useimpia.

Kaiken kaikkiaan vuoden 2016 Hyvinvointipäivistä saadut kokemukset ovat olleet positiivisia. Päivien tarpeellisuutta ei voi kyseenalaistaa, joten ensi vuonnakin kampuksilla tullaan tempaisemaan hyvinvointiteeman ympärillä. Tulevaisuuden toiveena on saada mukaan entistä enemmän toimijoita, vieläkin monipuolisempaa ohjelmaa sekä tietenkin aina enemmän kävijöitä.

Päivi Laakkonen, opintokuraattori
Karelia-ammattikorkeakoulu

1 139 Artikkelin näyttökerrat