Maaseudun Venäjä-yhteistyötä miettimässä

Sonja Kortelainen

Joulukuussa 2016 Karelia-amk sai toteutettavakseen Leader-ryhmien esiselvityshankkeen Venäjä-yhteistyön mahdollisuuksista. Tarkoitus on neljän kuukauden aikana selvittää, mitä toimintoja itärajan Leader-ryhmät voisivat kehittää yhteistyössä venäläisten kumppaneiden kanssa. Samalla hahmotellaan yhteistä rahoitushakemusta keväällä aukeaviin EU:n ja Venäjän välisiin Cross-border cooperation -hakuihin.

Toimintaa koko itärajan pituudelta

Hankkeessa on mukana seitsemän Leader-ryhmää, joiden toiminta-alue yhteensä on varsin laaja, sillä se kattaa koko Suomen itärajan Haminasta Sodankylään. Leader-ryhmät ovat kehittämisyhdistyksiä, joiden tarkoitus on tukea maaseudun asukkaita kehittämään omaa elinympäristöään ja sen elinvoimaisuutta. Kantavana ajatuksena on paikallisen asiantuntemuksen ja osaamisen hyödyntäminen. Niinpä ryhmien alustavissa suunnitelmissa rajat ylittävän toiminnan ideat ovat koskeneet esimerkiksi matkailu- ja majoituspalveluiden kehittämistä, ympäristökasvatusta sekä pienyrittäjien välistä yhteistyötä. Myös nuorten hyvinvointi ja kulttuuriasiat kiinnostavat Leader-ryhmiä.

Tavoitteena kehittäminen ja kokemusten vaihto

Rajat ylittävän yhteistyön lähtökohdat vaihtelevat ryhmittäin. Muutamilla ryhmillä on jo yhteistyökumppaneita ja kokemusta esimerkiksi Leader-tyyppisen toimintatavan ja kylätoiminnan hyvien käytäntöjen soveltamisesta Venäjällä, kun taas moni ryhmistä haluaa nyt ensimmäistä kertaa päästä tutustumaan ihmisiin ja toimintaan itärajan toisella puolella. Joillakin alueilla on myös tavoitteena aktivoida venäläistaustaisia maahanmuuttaja mukaan toimintaan. Vaikka ryhmien kokemukset ja valmiudet vaihtelevat, kaikkia yhdistää kiinnostus pitkäjänteiseen ihmisten kokoisen kansalaistoiminnan kehittämiseen ja kokemustenvaihtoon ihan tavallisten kylien ja kaupunkien asukkaiden kanssa.

Ideoista yhteistyöksi

Karelia-amk:n asiantuntijoiden tehtävänä on nyt koota Leader-ryhmien välillä lennelleet hajanaisetkin ideat yhdeksi tai muutamaksi suuremmaksi kokonaisuudeksi, jonka pohjalta ryhmät voivat lähteä kehittämään rajat ylittävää yhteistyötään. Lisäksi esiselvityshankkeen aikana käydään tutustumassa jokaiseen alueeseen ja niiden toimijoihin. Sopivia venäläisiä kumppaneita etsitään verkostojen avulla ja houkutellaan mukaan yhteistyöhön. Ensimmäiset CBC -rahoitushautkin aukesivat tammikuun aikana, joten talvesta on tulossa vauhdikas!

Sonja Kortelainen, projektisuunnittelija
Karelia-ammattikorkeakoulu

809 Artikkelin näyttökerrat