Jättefint – Improve Ruotsissa

Timo Rui & Riikka Simonen

Pohjoisen periferian ohjelmaan (NPA, Northern Periphery and Arctic Programme) kuuluvan Improve -hankkeen seminaari- ja projektitapaaminen pidettiin Västerbottenissa, keskisessä Ruotsissa 10.-11. toukokuuta 2017. Kareliasta tapaamiseen osallistuivat projektipäällikkö Timo Rui ja projektisuunnittelija Riikka Simonen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta Pasi Lamminluoto ja Jarmo Heiskanen. Kokous järjestettiin nimensä mukaisesti periferisissä olosuhteissa, HussBorg Herrgårdin golf- ja konferenssikeskuksessa, pienessä Ljungaverkin kylässä kaukana suuren maailman hulinoista.

Tapaaminen koostui ensimmäisen päivän ’Open Innovation in the co-creation of public services’ -seminaarista ja toisen päivän varsinaisesta projektikokouksesta.

Seminaarissa paikalliset västerbottenilaiset hankkeen liitännäisjäsenet esittelivät omia julkisen sektorin digitaalisia ratkaisujaan, mm. ePalveluja vanhusten hoidossa ja kotihoidon digitaalisuuden uusia ulottuvuuksia. Ruotsalaisten ratkaisujen taustalla olevat haasteet olivat meille pohjoiskarjalaisille hyvin tuttuja, väestön nopea ikääntyminen ja julkisen sektorin resurssien vähäisyys. Seminaarin aikana västerbottenilaiset järjestivät myös toiminnallisia työpajoja, joissa konkreettisesti esiteltiin noita digitaalisia ratkaisuja. Seminaaripäivä huipentui paikallisen vanhojen autojen seuran järjestämään parin tunnin kiertoajeluun Ljungaverkin alueella. Vuoden 2017 jäätävässä kevätsäässä – hyvin tuttu tämäkin meille pohjoiskarjalaisille – kukaan seminaariin osallistuja ei viitsinyt lähteä golfkierrokselle.

Herrgårdin kartano. Kuva: Riikka Simonen.

Toisen päivän projektitapaamisessa kukin partneri esitteli hankkeessa lupaamansa palvelun tilaa ja lähitulevaisuuden kaavailuja sen kehittämisessä. Pohjois-Karjalassa, josta hankkeessa ovat mukana Karelia-amk ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto varsinaisina partnereina, Pohjois-Karjalan Martat, Vaarakirjastot ja Siun sote liitännäispartnereina, tuotetaan eCareCommunication –nimellä kulkeva julkisen sektorin viestintää kehittävä palvelu.

eCareCommunication on ja siitä tulee muodostumaan eräänlainen palvelukori, josta kukin julkisen sektorin toimija pystyy valitsemaan omiin ajankohtaisiin tarpeisiinsa sopivan kommunikointitavan. Palvelu sisältää paitsi testatun, teknisesti edistyneen ja samalla helppokäyttöisen teknisen toteutuksen, myös yksityiskohtaisen opastuksen ja useassa tapauksessa käyttäjille räätälöiden opetussession palvelun käytöstä.  Tällä hetkellä palvelusta löytyy mm. erilaisia Skypen, FaceTimen ja AC:n käyttösovelluksia. MeVo-kamera ja Facebook Live kuuluvat myös palvelukoriin, kuten piakkoin Vaarakirjastoille käyttöön tulevat Hubletit. Karelia-amk:n osalta tällaisen palvelukorin, joka ei jatkuvasti uusiutuvien sovellusten ja palveluiden myötä tule koskaan valmiiksi, tuottaminen ja ylläpito ovat hyvin motivoivia, tuohan sen kehittäminen jatkuvasti uutta osaamista opetukseen.

Improven jatkon osalta projektikokouksen päätteeksi sovittiin yksimielisesti tehostaa partnereiden keskinäistä yhteistyötä palveluiden kehitystyössä. Hankkeen osalta alkusyksy tuleekin olemaan jatkuvaa kanssakäymistä Irlannista, Pohjois-Irlannista, Islannista, Ruotsista ja Norjasta tulevien partnereiden kanssa, onhan hankkeen yhteinen tavoite kehittää aikaan ja paikkaan sitomattomia julkisen sektorin palveluita.

 

Timo Rui, projektipäällikkö
Riikka Simonen, projektisuunnittelija
Karelia-ammattikorkeakoulu

882 Artikkelin näyttökerrat