Energiatehokkuutta Pohjolaan SECURE-hankkeella

Helena Puhakka-Tarvainen & Sini-Tuuli Saaristo

SECURE-hankkeessa (Smarter Energy Communities in Northern & Arctic Regions) etsitään ratkaisuja energiatehokkuuden lisäämiseen julkisissa rakennuksissa Pohjoisen periferian ja arktiksen alueella. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat harvaanasutuille maaseutumaisille seuduille erityisesti Suomessa, Ruotsissa, Irlannissa, Kanadassa sekä Färsaarilla. Karelia-ammattikorkeakoulun johdolla kerätään mm. parhaita uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen liittyviä käytänteitä sekä ratkaisuja niiden hyödyntämiseksi myös muilla alueilla. Koko hankkeen tavoitteena on perustaa energiaälykkäitä yhteisöjä, parantaa käytännön energiaratkaisuja sekä lisätä energiatehokkuutta ja korvata fossiilista energiantuotantoa uusiutuvilla ratkaisuilla etenkin julkisissa rakennuksissa.

Yksi SECURE-hankkeen tavoitteista on lisätä kansalaisten ja julkisten toimijoiden osaamista energiatehokkuudesta sekä uusiutuvista energiamuodoista. Hankkeessa on mm. järjestetty kysely, jonka avulla on selvitetty ihmisten käsityksiä energian säästöstä arjessa ja löydetty selkeitä kehittämiskohteita. Esimerkiksi suhtautuminen energian käyttöön työpaikalla ja kotona eroaa suuresti eli työpaikalla energiankäyttö on paljon huolettomampaa.

Tiekartta öljyvapaaseen maakuntaan

SECURE:n hanketoimijat osallistuvat myös Öljyvapaa ja biotaloudesta elävä Pohjois-Karjala 2040 -tiekartan työstämiseen yhdessä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Lukuvuoden 2016–2017 aikana on järjestetty puolenkymmentä työpajaa ja tilaisuutta, jossa on kerätty mahdollisimman laajaa näkemystä eri sektoreilta. Tiekartta on vuonna 2012 valmistuneen Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaohjelman täytäntöönpanosuunnitelma, ja sen toimet jakautuvat kuuteen eri osa-alueeseen:

  • Energia
  • Liikenne
  • Kiertotalous
  • Maankäyttö ja asuminen
  • Luonnonvarat ja biotalous
  • Osaaminen ja innovaatiot

Maaliskuussa järjestetyssä biotalouden ja kiertotalouden teemojen yhteisessä työpajapäivässä tiekarttatiimi jalkautui parinkymmenen asiantuntijan kanssa maakuntaan Uimaharjun Enocellin tehtaalle . Tehdasesittely ja -kierros antoivat erinomaisen pohjan käytännön ryhmätyöskentelylle ja päivästä muodostuikin varsin tuottoisa. Kiertotalousosiossa osallistujia oli sparraamassa myös asiantuntija Heikki Sorasahi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrasta. Sitra on julkistanut viime syksynä Suomen tiekartan kiertotalouteen vuosille 2016–2025 ja on siten ottanut johtavaa roolia Suomen kiertotalouden kehittämisessä.

Öljyvapaa ja biotaloudesta elävä maakunta 2040 –tiekarttaa työstettiin hyvässä hengessä Enocellin Uimaharjun tehtaalla maaliskuussa.

 

#MiunKestäväMaakunta

Öljyvapaa maakunta -tiekarttatyöhön haluttiin saada myös tulevaisuuden tekijöiden eli lasten ja nuorten ääni kuuluviin. Tähän tarjoutui erinomainen tilaisuus jo perinteeksi muodostuneessa keväisessä SciFest -tapahtumassa Joensuun Areenalla 11. – 12.5.2017. Tiekartta öljyvapaaseen tulevaisuuteen -työpaja haastoi lapsia ja nuoria pohtimaan, miten saisimme luonnonvaramme riittämään paremmin tulevaisuudessa sekä miltä asuminen Pohjois-Karjalassa näyttää vuonna 2040. Kahden päivän aikana työpajassa vieraili noin 700 koululaista sekä tulevaisuuden ideoita kerättiin magneettisten lappujen avulla sadoittain työpajan seinälle. Nuorten näkemysten mukaan esimerkiksi tulevaisuudessa kotityömme hoitavat robotit, osaamme teleportata, syömme ötököitä sekä liikumme lentävillä autoilla. Lisäksi tulevaisuudessa banaanikuoret soveltuvat polttoaineeksi. Työpajassa järjestettiin myös videokilpailu aiheesta #MiunKestäväMaakunta. Kilpailun voitti alakoululainen Elsi Kakkonen hienolla videollaan, jossa hän kertoo näkemyksistään kestävästä Pohjois-Karjalasta vuonna 2040. Video löydettävissä SECUREn koti- ja Facebook -sivuilla.

Scifest -työpajassa lapset ja nuoret kertoivat omia tulevaisuuden ideoitaan.

#MiunKestäväMaakunta -ideoinnin lisäksi työpajassa oli mahdollisuus kokeilla sähköavusteisella polkupyörällä ajamista sekä testata, onnistuuko kuntopyöräilemällä puhelimen lataaminen, radion kuuntelu tai lamppujen sytytys. SciFest -festivaalin kruunasi NASA:n astronautti Timothy Kopran perjantainen esiintyminen päälavalla, joka keräsi ison yleisön. Yksi SECURE:n tiimiläisistä pääsi jopa yhteiskuvaan suomensukuisen avaruuslentäjän kanssa!

Energiatehokasta ajattelua Ruotsin Sollefteåssa

SciFest -tapahtuman jälkeen SECURE:n tiimiläiset matkustivat projektikokoukseen Ruotsin Sollefteå:hon. 8000 asukkaan piskuiseen kaupunkiin Västernorrlandin läänissä kokoontui kolmisenkymmentä hanketoimijaa sekä sidosryhmien edustajia kaikilta hankealueilta. Projektikokouksen yhteydessä järjestettiin seminaari teemalla ”Transnational Good Practices Knowledge Transfer”, jossa myös yrittäjät ja sidosryhmien edustajat pääsivät esittelemään omia ratkaisujaan. Suomalaista väriä seminaariin toi lieksalaisyritys Innotek Oy esitellen seminaarissa innovatiivisia ratkaisuja veden säästämiseen asumisessa.

Kokousten, seminaarin ja vierailujen ohella tutustuimme myös muun muassa ruotsalaiseen ”fika” -kulttuuriin  ja runsaista kahvihetkistä muodostui puheenaihe etenkin ei-pohjoismaisten kollegojen parissa. Pääsimme kokemaan myös paikallista vieraanvaraisuutta kun paikalliset ihmiset kuljettivat meitä omilla autoillaan ylös rinnehotelliin taksien vähyyden takia ja pääsimme jopa hotellin omistajan kyydissä katsomaan paikalliseen kisakatsomoon jääkiekon MM-kisoja!

”Fika!” – Projektikokouksen yhteydessä tutustuimme ruotsalaiseen kahvikulttuuriin Kuvassa Stephen Thomas, Joe Hendron, Joonas Alaraudanjoki, Sini-Tuuli Saaristo.

Lisää kuvia ja tunnelmia sekä SciFest-videokisan voittajavideo ovat löydettävissä SECURE:n kotisivuilta sekä Facebookista!

Helena Puhakka-Tarvainen, projektipäällikkö
Sini-Tuuli Saaristo, projektisuunnittelija
Karelia-ammattikorkeakoulu

1 028 Artikkelin näyttökerrat