Opiskelijat ratkovat yritysten haasteita NASAn malliin

Kirsi Taskinen

Joensuun oppilaitosten yhteinen koulutusohjelma Epic Challenge on pureutunut syksystä 2017 lähtien Pohjois-Karjalan yritysten haasteisiin. Joensuun Elli ja PKO toivovat opiskelijoilta innovatiivisia ratkaisuja uudenlaisen opiskelija-asuntolan sekä Joensuun torin kehittämiseksi.

Kun astronautti Charles Camarda suunnitteli NASAn aloitteleville insinööreille parin viikon intensiivikoulutuksen vuonna 2008, hän tuskin aavisti, että koulutuksen periaatteita sovellettaisiin kymmenen vuoden päästä Joensuun kauppatorin kehittämiseksi.

Camardan koulutus on laajentunut vuosien varrella oppilaitosyhteistyön myötä Epic Challenge -koulutusohjelmaksi. Siinä opiskelijat soveltavat NASAn hyödyntämiä innovaatiomenetelmiä ja ongelmanratkaisutekniikoita haasteista suurimpaan ja ”eeppisimpään” – Marsin valloitukseen. Joensuun oma Epic Challenge -ohjelma käynnistyi vuonna 2015.

Mistä syntyy me-henki?

Tänä syksynä Epic Challenge -ohjelman ongelmanratkaisukeinoja sovelletaan ensi kertaa pohjoiskarjalaisten yritysten asettamiin Marsia maanläheisempiin haasteisiin. Joensuun Elli haastaa opiskelijatiimit kehittämään uudentyyppistä yhteisöllistä opiskelija-asuntolaa.

– Tavoitteena on miettiä asuntolan palveluja ja ratkaisuja siltä kannalta, että asukkaiden yhteisöllisyys ja ”me- henki” kasvavat lisääntyvien päivittäisten tapaamisten myötä, kertoo Karelia-amk:n projektiasiantuntija Harri Turunen.

PKO:n asettamassa haasteessa tiimit pohtivat Joensuun uutta torikokonaisuutta ja pyrkivät lisäämään torialueen vetovoimaa.

Karelia-amk:n yrittäjyyden yliopettaja Heikki Immonen on seurannut mielenkiinnolla, miten Marsin valloituskeinot toimivat pohjoiskarjalaisessa arjessa.

– Marsin valloittaminen vaatii kaukaisuutensa ja ääriolosuhteidensa vuoksi uudenlaisia ideoita hyvin moninaisiin ongelmiin. Yllättävää kyllä, ääriolosuhteet johtavat usein myös arkikäytössä hyödyllisiin keksintöihin ja teknologioihin, Immonen toteaa.

Konsepteista tuotteiksi ja palveluiksi

Osallistuminen Epic Challengen kaltaiseen innovaatioprosessiin antaa mahdollisuuden heittäytyä pois mukavuusalueelta ja pohtia asioita aivan uudelta kantilta. Turunen rohkaisee yrittäjiä hyödyntämään ohjelman edut.

– Ohjelman kautta yritykset saavat tukea tutkimus ja kehitystoimintaansa, löytävät uusia verkostoja sekä pääsevät hyödyntämään ohjelmassa kehitettyjä ideoita, konsepteja ja prototyyppejä.

– Parhaimmillaan konseptit jalostuvat jatkoprojekteissa kaupallisiksi tuotteiksi tai palveluiksi, Turunen toteaa.

Opiskelijoille osallistuminen Epic Challenge -ohjelmaan tarkoittaa NASAn oppien lisäksi konkreettista ja motivoivaa yhteistyötä yritysten kanssa. Myös työllistymismahdollisuudet paranevat syntyneiden verkostojen ja mahdollisten jatkoprojektien ja startup-yritysten myötä.

Syksyn koulutukset järjestetään englanniksi ja suurin osa osallistujista on kansainvälisiä opiskelijoita. Tammikuussa starttaa ensimmäinen suomenkielinen viiden opintopisteen Epic Challenge -peruskurssi.

Karelia-amk:n ja Itä-Suomen yliopiston yhteinen EPIC-hanke lisää korkeakoulujen ja alueen yritysten välistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyötä. Tavoitteena on synnyttää pilottikokeilujen avulla kaupallistamisprojekteja ja uusia yrityksiä.

 

Kirsi Taskinen, projektikoordinaattori
Karelia-ammattikorkeakoulu

982 Artikkelin näyttökerrat