Karelian väki kulttuurikävelyllä

Kari Tiainen

Karelia-ammattikorkeakoulussa vietetään henkilökunnan ja opiskelijoiden yhteistä liikuntailtapäivää kaksi kertaa vuodessa. Tämän syksyn liikuntailtapäivän ohjelmassa oli uutuutena kulttuurikävely. 4.10.2017 järjestettyyn kulttuurikävelyyn osallistui parisen kymmentä karelialaista. Innokkaimmat kävelivät kampuksilta kaupungin keskustaan sateesta huolimatta.

Kaupungintalon opastettu kierros on alkamassa. Kuva: Kari Tiainen.

Kulttuurikävely suuntautui Joensuun keskustaan. Aluksi tutustuttiin vuonna 1914 valmistuneeseen Joensuun kaupungintaloon kansliasihteeri Pertti Virolaisen opastuksella. Tämä Eliel Saarisen suunnittelema punatiilirakennus jyhkeine torneineen edustaa tyylillisesti kansallisromantiikkaa ja myöhäisjugendia. Kaupungintalossa on nykyään kaupungin keskushallinnon, kaupunginteatterin ja Teatteriravintolan tiloja. Oppaamme kertoi meille mielenkiintoisia anekdootteja kaupungintalon värikkäästä historiasta ja pääsimme kiipeämään myös torniin, jossa kummittelee. Emme kuitenkaan tällä kertaa onnistuneet tapaamaan kaupungintalon Hilppa-kummitusta.

Juuret pystymetsässä -näyttelyyn tutustumassa

Kaupungintalolta suuntasimme Museo- ja matkailukeskus Carelicumiin Pohjois-Karjalan museo Hilmaan torin toiselle laidalle. Tutustuimme Hilman 100-vuotisjuhlanäyttelyyn Juuret pystymetsässä Pauliina Kaasalaisen opastamana. Juhlanäyttelyn teemana on metsä ja puu Pohjois-Karjalassa. Metsät ovat tuoneet maakuntaan perinteisesti vaurautta, mutta myös vapaa-ajan hyvinvointia.

Metsä on ollut meille suomalaisille myös myyttinen paikka. Juuret pystymetsässä -näyttelyssä esitelläänkin aluksi metsästä saatuja taikaesineitä mm. päivännäkemättömiä eli puupahkoja, joilla parannettiin paiseita ja ajoksia. Karsikkopuu on taas puu, jonka runkoon on kaiverrettu tietoja vainajan elämästä mm. vainajan syntymä- ja kuolinvuodet sekä vainajan puumerkki. Karsikkopuu sijoitettiin useasti asutuksen ja hautausmaan välisen tien varteen.

Juuret pystymetsässä -näyttelyn Rukinlapa-installaatiossa esitellään 39 rukinlapaa 1800-luvulta. Kuva: Kari Tiainen.

Puun tärkeys raaka-aineena näkyy monin tavoin Pohjois-Karjalan museo Hilman kokoelmassa. Sata vuotta sitten talteen kerätyt rukinlavat, pärepihdit, tuohipullot ja -vakat, pärekorit ja monet muut puusta valmistetut tai puuntyöstöön tarkoitetut tarve-esineet kertovat sitä, miten monipuolisesti puuta on hyödynnetty arkiesineiden valmistuksessa. Yhteen näyttelyvitriiniin oli koottu myös taidokkaita puusta valmistettuja sota-ajan puhdetöitä. Metsä on tuonut maakuntaan työtä ja vaurautta. Näyttelyssä esitelläänkin valokuvien kautta metsätyön muutosta eri vuosikymmeniltä: savottaa ja uittoa, työvälineitä sekä nykyaikaisia metsäkoneita.

Kahden opastetun kierroksen jälkeen rauhoituimme nauttimalla loppukahvit Taitokorttelissa  Kauppaneuvoksen kahvilassa.

Lämmin kiitos kaikille kulttuurikävelyyn osallistuneille.  Kulttuurikävely virkisti mieltä ja se katkaisi arjen kiireet. Kävelyyn osallistuneilta saamamme myönteisen palautteen perusteella rohkenemme järjestää jatkossakin tällaisia kulttuurikävelyjä liikuntailtapäivien yhteydessä. Nippu uusia ideoita on jo korvan takana.

Kari Tiainen, kirjasto- ja tietopalvelupäällikkö
Karelia-ammattikorkeakoulu

1 440 Artikkelin näyttökerrat