360-kuvauksia Kolilla

Timo Rui & Pilvi Dufva

Vasussa 5/2017 Hannele Laine esitteli Virtuaaliluonto-hankkeen 360-kuvauksia viime lokakuussa Ruunaan koskilla. Tuon kuvaussession tavoitteena oli tutustuttaa 3. vuosikurssin media-alan opiskelijat 360-kuvaukseen ja harjoitella GoPro Omni-kameran käyttöä eri tilanteissa. Tästä kokemuksesta oppineena ryhmä toteutti ensimmäisen tarinallisen 360 videonsa joulukuussa 2018. Tässä jouluisessa seikkailussa tavoitteena oli yhdistää irralliset otokset jatkuvaksi kokonaisuudeksi. Maaliskuussa 2018 sama opiskelijaryhmä täydennettynä allekirjoittaneilla ja kahdella näyttelijällä oli valmis ottamaan kolmannen askeleen 360-kuvauksissa. Tällä kertaa ryhmä suuntasi Kolille, jossa pidettiin kuvaamiseen ja näyttelemiseen keskittynyt työpaja sekä kuvattiin toinen tarinallinen 360-video. Kuvausten erityisenä aiheena olivat talviaktiviteetit.

Muutama viikkoa ennen varsinaisia kuvauksia työryhmä kävi Kolilla hämmästelemässä lumenpaljoutta ja ”scouttaamassa” eli etsimässä ja tarkastamassa sekä koekuvaamassa sopivia kuvauspaikkoja. Myöskin varsinainen kuvauspäivä valkeni lumisena.

Ensimmäiseksi työryhmä löysi itsensä jäätien Kolin puoleiselta rannalta, jossa sitä odotti jopa raivokkaasti kameratyöskentelyä haukkunut esiintyjäryhmä, KoliHuskyn huskylauma. Huskyille tehtiin moottorikelkalla Pielisen jäälle rata, jossa valjakkokoiratehtäväänsä innolla suorittanut huskylauma pääsi 360-kameran kuvauksen kohteeksi. Kuvauksissa tunnetusti menee aikaa ja ottoja tarvitaan useita, jolloin välillä todellakin kovaääniseksi äitynyt huskyjen kritiikki ei sinänsä kohdistunut kameratyöskentelyn tekniseen laatuun – eikä edes ohjaajan epäasialliseen käytökseen – vaan selvästi liian hitaaseen kameratoimintaan. Tilannetta kuvattiin Omnin lisäksi perinteisellä videokameralla ja myös kelkkaan kiinnitetyllä GoPro action kameralla. Näin saatiin tallennettua runsaasti materiaalia myöhempää käyttöä varten, jolloin tarkoituksena on tutkia erityyppisten kuvamateriaalien yhdistämismahdollisuuksia yhdeksi kokonaisuudeksi.  Huskyjä ei  todellakaan tarvinnut kehottaa tai pakottaa vetotehtäviin. Päinvastoin, kaksi henkilöä joutui pitämään tosissaan kelkasta kiinni kuvaustaukojen venyessä koirien mielestä liian pitkiksi (= yli 5 sekuntia).

Kuva: Jarno Vihonen.

Huskyoperaation jälkeen työryhmä siirtyi Kolin Keitaaseen, Mattilan tilalle. Siellä Itä-Suomen elokuvakomission (EFFC) kautta paikalle saadut näyttelijät pitivät työpajan teemalla ”kuinka esiintyä 360-kuvauksissa”. Mattilan tila toimi myös tarinallisen 360-videon ensimmäisenä otoksena, jossa keskeistä oli esitellä näyttelijät katsojille ja aloittaa kertomus.

Tämän jälkeen ryhmän oli tarkoitus siirtyä Ukko-Kolin lähimaastoon kuvaamaan lumikenkäilyä. Kuvauspaikoiksi oli valittu aikaisempien koekuvien perusteella Paha-Koli ja Akka-Koli.  Mutta, kuten ulkokuvauksissa usein käy, säätila tuo omat haasteensa suunnitelmien toteuttamiselle. Niin nytkin, kuluvalle talvelle ei niin epätyypillisesti sakea lumisade pakotti muuttamaan kuvauspaikkaa. Lunta tupruttaessa kaikista ilmansuunnista, Omnin kuuden linssin puhtaana pitäminen oli haastavaa. Myöskin näkyvyys alkoi olla olematon, jolloin Kolin hienot maisemat olisivat menneet hukkaan. Huomioitava oli myös turvallisuusseikat. Jo paria viikkoa aikaisemmin Kolin rinteillä oli varoituskolmiot ja sen jälkeen lunta oli satanut useita senttejä.

Suunnitelma B ja uuden käsikirjoituksen laadinta. Kuten tunnettu vallankumouksellinen ja joukkomurhaaja Leninkin jo tiesi, elokuvalla voidaan saadaan kaikki näyttämään joltain muulta kuin se oikeasti on. Editoimalla otoksia peräkkäin voidaan luoda katsojalle illuusio jatkumosta, jota todellisuudessa ei ole. Tarinan viimeinen kohtaus onkin Kolin sijaan kuvattu Joensuun Kuhasalon luontopolulla ja näin onnistuimme saamaan mukaan lumikenkäilyn ja tarinallemme jonkinlaisen lopun.

Valmis viedo on katsottavissa täältä:

 

Timo Rui, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Pilvi Dufva, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

1 384 Artikkelin näyttökerrat