Korkeakoulustartti ohjaa nuoria korkeakouluopintoihin

Niina Pennanen & Kirsi Taskinen

Korkeakoulustartti tarjoaa uraohjausta ja valmennusta korkeakouluopintoihin suuntaaville pohjoiskarjalaisille nuorille. Tarkoituksena on luoda Pohjois-Karjalaan toimintamalli, jonka avulla omaa urapolkuaan etsivä nuori löytää ja hakee realistisia toiveitaan vastaaviin korkeakouluopintoihin.

Pohjois-Karjalassa on yli tuhat ylioppilastutkinnon suorittanutta nuorta, joilla ei ole toisen asteen tutkinnon jälkeistä jatko-opintopaikkaa eikä ammatillista tutkintoa. Korkeakoulustartti auttaa ilman jatko-opintopaikkaa olevia nuoria löytämään oman polun antamalla yksilö- ja ryhmäohjausta uravalintoihin. Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteisen hankkeen kohderyhmänä ovat mihin tahansa Suomen korkeakouluun hakevat pohjoiskarjalaiset nuoret.

Infotapahtumia ja valmennusryhmiä nuorille

Ensimmäinen toimintavuosi on ollut täynnä tapahtumia: Kevään yhteishakuaikana tarjottiin hakuneuvontaa Kiteen, Ilomantsin, Outokummun ja Joensuun kirjastoissa, ja hankkeen toimintaa esiteltiin maakuntien infotilaisuuksissa ja lähimmissä varuskunnissa. Yhteistyötä on tehty mm. TE-toimiston, Ohjaamoiden ja kuntien työllisyyskoordinaattoreiden kanssa. Yhteistyökanavien lisäksi nuoret ovat saaneet tietoa hankkeen tarjoamasta ohjauksesta sosiaalisen median kautta.

Kevään aikana järjestettiin ensimmäinen Kohti valintakoetta! -valmennus, jossa kymmenkunta korkeakouluopinnoista kiinnostunutta sai neuvoja siihen, miten valintakokeeseen kannattaa opiskella, lukea ja tehdä muistiinpanoja. Osallistujille annettiin vinkkejä kokeeseen vastaamiseen ja itse koetilanteesta selviämiseen. Hyvää palautetta saanut valmennus sai jatkoa syksyllä, kun Kohti korkeakouluopintoja! -valmennus aloitti elokuun lopulla parinkymmenen osallistujan voimin. Tässä valmennuksessa nuori voi aloittaa oman urapolkunsa suunnittelun, selkeyttää omia vahvuuksiaan ja mahdollisuuksiaan ja valmistautua seuraavaan hakuun.

Korkeakoulujen hakusyklin mukaan ajoittuvat valmennusryhmät alkavat keväisin ja syksyisin, mutta nuori voi tulla hankkeen ohjaukseen missä vaiheessa tahansa. Valmennuksessa osallistuja tutkii erilaisia koulutuspolkuvaihtoehtojaan hankkeen ohjaajien, uratarinoiden ja vertaisten avulla.

Seminaarisarja uraohjaajille ja yhteistyötä työelämän kanssa

Nuorten lisäksi Korkeakoulustartin kohderyhmää ovat uraohjaajat, opinto-ohjaajat ja kaikki ohjaustoiminnassa mukana olevat. Korkeakouluihin hakevien nuorten ohjausta kehitetään yhteistyössä heidän kanssaan. Ohjaustoimijoille järjestetään syksyn ja ensi kevään aikana maksuton seminaarisarja, jonka teemoja ovat mm. maakuntien erityiset ongelmakohdat ja vahvuudet nuorten koulutusvalinnoissa, sosiaalinen media ja etäohjaaminen sekä tulevaisuusohjaus.

Ensimmäinen tilaisuus järjestetään marraskuussa hankekumppani Itä-Suomen yliopiston tiloissa. Asiantuntija-alustusten jälkeen seminaarin osallistujat pääsevät jakamaan ajatuksiaan maakunnan nuorten opiskelupolun haasteista.

Työelämä on tärkeä yhteistyökumppani Korkeakoulustartille. Hankkeessa järjestetään korkeakouluopintoja suunnitteleville nuorille tutustumiskäyntejä työpaikkoihin Pohjois-Karjalan alueella. Työelämän tuntemus helpottaa nuoren päätöksentekoa tärkeässä elämänvaiheessa, kun hän valitsee tulevaa opintouraansa. Tutustumiskäyntien ohella nuoria kiinnostavat erityisesti työelämän edustajien omat konkreettiset uratarinat.

Tutustu Korkeakoulustartin toimintaan ja ota yhteyttä:

 

Niina Pennanen, projektipäällikkö
Kirsi Taskinen, projektikoordinaattori
Karelia-ammattikorkeakoulu

769 Artikkelin näyttökerrat