Vihreää energiaa ja vierailukohteita Irlannissa

Kirsi Taskinen & Kaija Saramäki

Aurinkoinen sää toivotti SECURE-hankkeen partnerit ja muut energiatehokkuudesta kiinnostuneet tervetulleiksi Irlannin Letterkennyyn lokakuun puolivälissä. Smarter Energy Communities -seminaarissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, verkostoiduttiin sekä tutustuttiin paikallisiin energiatehokkuutta lisääviin hyviin käytänteisiin.

Seminaarin aamupäivän ohjelma täyttyi kiinnostavista puheenvuoroista, kun irlantilaiset ja pohjoisirlantilaiset energia-alan asiantuntijat kertoivat käynnissä olevista hankkeistaan ja niiden saavutuksista. Tiivis yhteistyö Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä kävi ilmi monesta puheenvuorosta. Alueilla suunnitellaan ja toteutetaan esimerkiksi yhteisiä pyöräilyreittejä, jotka linkittävät asuinalueita työpaikkojen keskittymiin. Näin pyritään vähentämään yksityisautoilua.

Hyvät käytänteet jakoon

Seminaaria seurannut Karelia-ammattikorkeakoulun Kaija Saramäki kiinnitti huomiota puheenvuoroissa esiin tulleisiin hyviin käytänteisiin.

– Irlannissa on hyviä esimerkkejä osuuskuntatoiminnasta. Esimerkiksi Drumlin Wind Energy Co-operative -osuuskunnalla on kuusi tuulivoimalaa. Osa sähköntuotannon tuotosta ohjataan suoraan tuulivoimaloiden vaikutusalueella oleville yhteisöille.

Saramäki toimii projektiasiantuntijana SECURE-hankkeessa, jossa parannetaan yksityisten ja julkisten rakennusten energiatehokkuutta. Hankkeen toimenpiteistä seminaarissa esiteltiin mm. Färsaarten kiertovesipumput.

– Färsaarilla on vaihdettu perinteisiä kiertovesipumppuja elektronisesti ohjattuihin pumppuihin, jolloin pumppu kierrättää vettä vain tarvittaessa. Yksittäinen kotitalous voi säästää tällä keinolla merkittäviä summia, Saramäki kertoo.

Seminaarissa kuultiin ilahduttavia uutisia, sillä SECURE-hankkeen tavoitteena oleva hyvien käytänteiden jakaminen alueiden välillä on tuottanut tulosta. Esimerkiksi Irlannin Donegalissa toteutetut ISO 50001 -standardi ja HEATBOSS- energiankäytön ohjausjärjestelmä on otettu käyttöön myös Pohjois-Irlannin puolella Strabanessa.

Tuulivoimaa asukkaiden tarpeisiin

Iltapäivällä seminaariväki lähti liikkeelle Letterkennyn lähialueille. Ensimmäinen vierailukohde oli Meenadreen wind farm, joka herätti tutustujissa kunnioitusta valtavilla tuulivoimaloillaan. Meenadreen on Irlannin suurin tuulivoimalapuisto, joka tuottaa vihreää sähköä noin 50000 kotitalouteen.

Vierailulla komentokeskuksessa kuultiin, miten alueen lähes 40 tuulivoimalaa pystytettiin vajaan kahden vuoden aikana 2015–2016. Mielenkiintoisia haasteita rakentamiseen tarjosi mm. valtavien osien kuljettaminen paikan päälle kapeita mutkaisia teitä pitkin.

Toinen vierailukohde vei joukon Manorcunninghamiin tutustumaan ns. social housing -rakennuksiin. Paikalle oli rakennettu useita energiatehokkaita asuintaloja, joiden vuokra on normaalia pienempi ja jotka on tarkoitettu erilaisista syistä edullisempaa asumista tarvitseville. Asunnot olivat viimeistelyä vaille valmiita viihtyisiä ja kompakteja kokonaisuuksia.

Social housing -asuintalot Manorcunninghamissa.

 

Kirsi Taskinen, projektikoordinaattori
Kaija Saramäki, lehtori, KV-koordinaattori
Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuvat: SECURE project & Kirsi Taskinen

934 Artikkelin näyttökerrat