Maukkaasti rajan takana

Paavo Raappana

Karjalaiseen kulttuuriin pohjautuvaa ruokamatkailua Pohjois-Karjalassa sekä Karjalan tasavallassa edistävän Kalitka-hankkeen konferenssi järjestettiin Petroskoissa helmikuun lopussa. Konferenssi oli alkua kolmen päivän mittaiselle tutkimusmatkalle, jonka aikana vierailtiin useissa yrityksissä, joiden toiminnassa maistuu karjalainen ruokaperinne.

Hyvänmakuisia trendejä etsimässä

Karjalan tasavallassa on ruokaa ja matkailijoita. Alueen ruokamatkailua on kuitenkin mahdollista tehdä näkyvämmäksi. Kalitka-hankkeen ensimmäinen konferenssi keskittyi ruokamatkailun mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Karjalan tasavallan tutkimuskeskukseen Petroskoissa oli saapunut noin 130 aiheesta kiinnostunutta henkilöä. Heistä suurin osa oli venäläisiä, mutta myös hankkeen suomalaisista kumppaniorganisaatioista oli saapunut paikalle ruokamatkailun sekä matkailumarkkinoinnin osaajia.

Ensimmäinen askel siinä, miten paikallisen ruokakulttuurin kiinnostavuutta lisätään matkailijoiden parissa, on arvostaa sitä itse. Näillä ajatuksilla konferenssiyleisöä opasti Venäjän kansallisen ruokamatkailuhankkeen ”Food Map of Russia” projektipäällikö Ekaterina Shapovalova. Käytännön esimerkkinä hän mainitsi konferenssia varten ostetut vesipullot, joiden sisältö oli paikallisen veden sijaan peräisin muualta Venäjältä. Suomeen verrattuna, venäläisten luottamus oman maan elintarviketurvallisuuteen onkin melko heikko. Ruoka-alan yritysten tehtävänä on valmistaa riittävän laadukkaita tuotteita, joista paikallisten suosittelemana myös matkailijoiden on helppo innostua. Potentiaalia pienen hypen syntymiseen on venäläisen ruokakulttuurin keskeisen elementin lisääntyneen arvostuksen myötä. Venäjällä on vuosisatainen perinne valmistaa ruokia hapattamalla ja nyt menetelmä on hiipinyt kansainväliseksi trendiksi esimerkiksi kombuchan ja maustettujen hapanmaitotuotteiden myötä. Matkailumarkkinoinnin näkökulmasta voi joskus olla merkityksellistä korostaa itselleen arkipäiväisen asian ihmeellisyyttä.

Paikalliset herkut esittäytyivät konferenssin ruokatauolla. Kuva: Paavo Raappana.

Iloitse naapurisi onnistumisesta

Konferenssin herkullisinta antia oli tauolla järjestetty karjalainen teetauko. Teen ja kahvin lisäksi tarjolla oli alueella valmistettuja tuotteita, kuten kalaa, lihaa, juustoja, mehuja, hilloja, leipää ja leivoksia. Tuotteita oli paljon ja erilaisia, mutta ruokia esitelleiden yritysten yhteistyö on tällä hetkellä yllättävän vähäinen. Alueellisen kehittymisen kannalta on tärkeää, että yksin yrittäminen sijaan oivalletaan synergian mahdollisuudet. Ruokamatkailijan kiinnostus jotain tiettyä tuotetta kohtaan sataa myönteisesti myös muiden yrittäjien laariin. Tärkeässä roolissa yhteistyön kehittämisessä ovat alueen matkailuyritykset ja ravintolat, jotka voivat muodostaa paikallisesta ruoasta rakennettuja kokonaisuuksia nälkäisten maisteltavaksi. Konferenssipäivän päättäneissä kiitospuheenvuoroissa heräteltiin alkavaa yhteistyötä muistuttaen siitä, että Karjalan tasavallan ruokamatkailun kehittymisessä on oikein iloita myös toisten yrittäjien onnistumisista.

Ruokaa ja elämyksiä Karjalan kylistä

Karjalaiseen ruokamatkailuun tutustuminen jatkui konferenssin jälkeen kolmen päivän mittaisella matkalla Karjalan tasavallan kohteisiin, joilla on annettavaa ruoasta kiinnostuneille matkailijoille. Yksi Kalitka-hankkeen tavoitteista on suunnitella karjalaiseen kulttuuriin pohjautuva ruokamatkailureitti, mutta kehittäminen ei ole mahdollista ilman nykytilan kartoittavaa tutkimusta. Muutaman päivän aikana oli havaittavissa, että Venäjä panostaa tällä hetkellä kansallisesti erittäin voimakkaasti kotimaan matkailun kehittämiseen, joka näkyy rakennushankkeina myös Karjalan tasavallassa. Tämä kehittäminen hyödyttää myös suomalaisia, koska kunnostetut tai kokonaan uudet hotellit ja matkailukeskukset ovat vain muutaman tunnin ajomatkan päässä itäisestä Suomesta.

Uudiskohteiden lisäksi Karjalan vanhat kylät voivat olla myös autenttinen aikamatka menneeseen. Vaikka yritysten yhteistyössä on kehitettävää, karjalaisten kylien vieraanvaraisuus on aitoa ja jotain sellaista, mistä myös suomalaiset matkailukohteet voivat ottaa opiksi. Kolme päivää kestäneen Venäjän kierroksen päätteeksi tutustuttiin parin päivän ajan karjalaisen ruokamatkailun mahdollisuuksiin myös Kiteen, Tohmajärven ja Joensuun seudulla. Vierailujen jälkeen Kalitka-hankkeessa tiedetään paremmin, mitä ruoasta kiinnostuneelle matkailijalle on tarjolla rajan molemmin puolin. Karjalaisen ruoan tunnettuuden lisääminen sekä rajanylittävän ruokamatkailureitin suunnittelu on taas vähän helpompaa.

 

Paavo Raappana

Kirjoittaja työskentelee Kalitka-hankkeen projektipäällikkönä Karelia-ammattikorkeakoulussa ja tykkää eniten perunasta karjalanpiirakan täytteenä.

975 Artikkelin näyttökerrat