”Tuntuu hyvältä muuttaa Suomeen, kun täällä Kareliassa autetaan”

Kirsi Autio & Hannele Niskanen

Karelia-ammattikorkeakoulu on toiminut yhtenä kuudesta SIMHE (Supporting Immigrants in Higher Education) –vastuukorkeakoulusta vuodesta 2017 alkaen. Vastuukorkeakoulujen tehtävänä on sujuvoittaa korkeasti koulutettujen ulkomaalaistaustaisten korkeakoulutukseen ohjautumista sekä heidän aiemmin hankitun osaamisensa tunnistamista ja tunnustamista kansallisesti ja alueellisesti. Tavoitteena on mahdollistaa korkeakoulutettujen maahanmuuttajien pääsyä heidän osaamistaan vastaaville koulutus- ja urapoluille.  Vastuukorkeakoulut ovat kehittäneet erityisesti korkeakoulutettujen tai korkeakoulukelpoisten maahanmuuttajien opinto- ja uraohjauspalvelua. Tämä tarkoittaa korkeakoulujen ilmaista palvelua alueella asuville korkeakoulutetuille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet selvittämään esimerkiksi ulkomailla suoritetun tutkinnon rinnastamismahdollisuuksia tai harkitsevat korkeakouluopintoja Suomessa. Ohjausta annetaan Karelia-amk:n tiloissa sekä nykyään myös kerran viikossa Luotsissa.

Hannele Niskanen on ollut luomassa ja toteuttamassa Karelian palveluita korkeakoulutetuille maahanmuuttajille alusta asti. Syksyllä 2019 mukaan ohjaustyöhön saatiin Kirsi Autio.

SIMHE-Karelia ohjauspalvelu alkaa olla jo tunnettu ja arvostettu ja asiakkaat löytävät palveluun. Ohjauspalvelussa käy noin 100 asiakasta vuosittain. Myös korkeakouluopintoihin valmentava koulutus on löytänyt paikkansa ja sen koulutuksen ansiosta monet ovat saaneet opiskelupaikan korkeakoulussa, toteaa Hannele.

Hankkeet tukevat toimintaa

Vastuukorkeakoulutehtävän toteuttamiseen on käytännössä syntynyt SIMHE-hankeverkosto, jonka tavoitteena on kehittää kokonaisvaltaista palvelutarjontaa asiakkaiden tarpeisiin. Koulutus- ja uraohjauspalvelujen lisäksi käytössä on suomen kielen taitoa vahvistava valmentava koulutus korkeakouluopintoihin, osaamista täydentävät SIMHE-polku opinnot liiketoiminnan, ICT:n ja insinöörialojen saralla sekä yrityksiin jalkautuvaa kieli- ja työelämätaitovalmennusta kansainväliselle henkilöstölle (KOVAT-hanke yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa). SIMHE-toimintaa täydensi vuosina 2018-2019 TalentHub Joensuu -hanke, jossa madallettiin alueen pienten ja keskisuurten yritysten kynnystä ottaa harjoitteluun tai palkata kansainvälistä työvoimaa.

Karelian SIMHE-ohjaajat Kirsi Autio ja Hannele Niskanen.

Kohderyhmä

Keitä sitten ovat palvelujen asiakkaat? Hannele Niskanen kuvaa tyypillistä asiakasta näin:

– Asiakas on tyypillisesti kotimaassaan korkeakouluopinnot tehnyt henkilö, joka haluaa tietää mitä hänen tutkintonsa tarkoittaa Suomessa? Täytyykö hänen opiskella lisää, että saisi töitä Suomessa? Mitä ja missä hänen kannattaa opiskella? Miten Suomessa haetaan töitä? Kaikkien asiakkaiden suurin haaste on työelämässä tarvittavan suomen kielen puutteellinen taito.

Suomi jakautuu sekä työmarkkinatilanteen että maahanmuuton näkökulmasta hyvin erilaisiin alueisiin. Pohjois-Karjalassa, kuten muuallakin Itä-Suomessa, venäläistaustaisten osuus on muita ryhmiä suurempi. Tässä joukossa korkeakoulutettujen määrä on merkittävä, mutta työllistyminen koulutusta vastaaviin tehtäviin alueella on haastavaa. Hannelen työparina SIMHE-ohjaustyötä tekevä Kirsi Autio kommentoikin:

– Esimerkiksi Venäjällä saatu opettajanpätevyys edellyttää usein rinnastamispäätöksen saamiseen täydentäviä opintoja Suomessa. Täydentävien opintojen suorittamismahdollisuuksien löytyminen on välillä kiven takana ja ne edellyttävät edistynyttä suomen kielen taitoa. Lisäksi alueella on opettajankoulutuksen takia ylitarjontaa opettajista, mikä lisää työllistymishaasteita.

Toiminta jatkuu ja vahvistuu tulevaisuudessa

Tulevaisuudessa SIMHE-Karelia ohjauspalvelu sekä hankkeissa kehitetyt koulutukset ja toimintamallit pyritään saamaan osaksi Karelia-amk:n pysyvää toimintaa. Maahanmuuttajille tarjottavien koulutusten ja palvelujen edelleen kehittäminen on tärkeässä roolissa myös Karelian tulevassa strategiassa seuraavalle strategiakaudelle 2020 – 2030.

Tärkeää on tunnistaa koulutusperäisten maahantulijoiden lisäksi alueella jo asuva ulkomaalaistaustainen väestö. Tästä joukosta löytyy tietoa, taitoa ja osaamista, jonka käyttöönotto hyödyttäisi koko Pohjois-Karjalan kehittymistä elinvoimaiseksi ja vetovoimaiseksi maakunnaksi.

 

Teksti:
Kirsi Autio, projektiasiantuntija, SIMHE malli ja Kovat -hankkeet
Hannele Niskanen, projektipäällikkö, SIMHE malli ja SIMHE polku -hankkeet
Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

1 121 Artikkelin näyttökerrat