Painopeitto unta rauhoittamassa

Anniina Antikainen & Päivi Franssila

Tiedätkö jo mikä on painopeitto? Ja että ne ovat yleistymässä kovaa vauhtia unettomien öitä rahoittamaan. Painopeitto oli hyvänä apuna myös sosiaalialaa opiskelevalle Anniinalle, kun opiskelu vuorotyön rinnalla alkoi vähitellen viedä liikaa voimia ja heikentää unen- ja elämänlaatua. Anniina kuvaa alla omia kokemuksiaan unettomuudesta, ja miten painopeitto auttoi häntä. Hän on myös koonnut hieman tietoa siitä, mikä painopeitto on, ja mihin sen unen laatua parantava vaikutus perustuu? Voisikohan tätä joskus kokeilla?

Kirjoitus liittyy Karelia-ammattikorkeakoulun Kuntouttava toiminta nyt ja tulevaisuudessa -opintojaksoon yhteistyössä Sleep Well – Work Well hankkeen (ESR  2019 – 2020) kanssa.

Vuorotyö ja opiskelu yhdessä kuormittivat

Epäsäännöllinen kolmivuorotyö ja useamman vuoden yötyö yhdistettynä opiskeluihin aloittivat minulla unettomuuden. Nukkumisesta tuli hyvin katkonaista ja yöllisiä heräämisiä oli paljon. Nukkumaan rauhoittuminen oli minulle vaikeaa ja jossain vaiheessa alkoi oppia odottamaan yöheräämisiä ja tavallaan myös ruokkimaan itse niitä. Hankin itselleni 7 kg painopeiton ja kokemukset ovat olleet ainoastaan positiivisia. Peitto antaa turvallisen tunteen, tunnen olevani omassa turvallisessa pesässä nukkumaan ryhtyessä. Jalkojen ”vipattamisen” tarve unta odotellessa ja yleinen yöllinen levottomuus ovat selkeästi vähentyneet. Olen saanut huomattavasti paremmin nukuttua painopeiton hankkimisen jälkeen. Elämän rytmin saamisella säännöllisemmäksi on myös suurta vaikutusta, mutta painopeitto on siinä hyvänä tukena. Painopeitto on lääkkeetön hoitomuoto ja sen hankkiminen on tänä päivänä helppoa.

Painopeiton hyödyistä ja kokemuksista löytyy paljon tietoa

Painopeitto on nimensä mukaisesti painava peitto ja sen tulisikin olla noin 10% käyttäjänsä painosta. 60 kg painavalla henkilöllä tämä tarkoittaa noin 6 kg painoista peittoa. Painopeiton täytteenä käytetään yleensä lasikuulia perinteisen untuvan tai höyhenen tilalla. Peiton avulla kehon serotoniinihormonin tuotannon on todettu kasvavan ja siten nukahtamisesta ja rentoutumisesta tulee helpompaa. (Sensorex 2018.) Peiton paino tuottaa niveliin, jänteisiin ja lihaksiin kohdistuvaa painetta, joka auttaa tuntemaan oman kehon täydellisesti. Oman kehon tunteminen auttaa refleksien ja kehon kontrollin saavuttamisessa. Painopeittoa suositellaan niin lapsille kuin aikuisille, mutta etenkin lasten kanssa tulee noudattaa huolellisesti peiton käytön periaatteita. Lisäksi esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaudet tai skolioosi voivat aiheuttaa painopeiton käyttöön rajoituksia ja nämä on hyvä huomioida. (Sensorex 2017.)

Painopeiton suosio on kasvanut viimevuosina ja se onkin rantautunut myös ihan tavallisten ihmisten kotiin. Aikaisemmin painopeittoa käytettiin erityisesti erilaisten häiriöiden ja sairauksien hoidon tukena kuten ADHD, Aspergerin oireyhtymä, epilepsia ja levottomat jalat- oireyhtymä. (Sensorex 2017.)

Kuva: Pixabay.

Nukuttu aika piteni painopeiton alla

Painopeiton positiiviset vaikutukset unettomuuteen -tutkimuksessa (Ackerley, Badre & Olausson, 2015) osallistujia seurattiin neljän viikon ajan. Yhden viikon ajan osallistujat nukkuivat normaalilla tavallaan ja kolmen viikon ajan 6 kg, 8 kg tai 10 kg painopeiton kanssa. Tutkimuksessa tehtiin sekä objektiivisia, että subjektiivisia mittauksia osallistujille. Kehoon asetetut elektrodit mittasivat muun muassa aivojen, sydämen ja lihasten toimintaa ja subjektiivisia kokemuksia kartoitettiin unipäiväkirjan avulla. Tutkimustulokset osoittivat, että osallistujat kokivat painopeiton alle asettumisen rauhoittavana ja he tunsivat olevansa virkeämpiä aamulla. Objektiiviset tulokset osoittivat osallistujien nukkumisajan kasvaneen ja yön aikaisen liikkumisen vähentyneen. (Ackerley ym. 2015, 1-6.)

Vaikutusta voi verrata lempeään halaukseen

Painopeiton turvallisuutta on tutkittu eri tutkimuksissa. Tutkimus painopeiton turvallisuudesta ja vaikuttavuuden arvioinnista aikuisilla mielenterveydellisistä syistä johtuvan sairaalahoitojakson aikana (Champagne, Mullen, Dickson & Krishnamurty, 2015) osoitti painopeiton käytön olevan turvallista. Painopeiton toiminta perustuu syväpainekosketusstimulaatioon. Syväpainekosketusstimulaatio tuottaa samankaltaisen paineen tunteen, kuin halaus, kapalointi, piteleminen tai hieronta. Se auttaa mukavuuden, levon ja unen saavuttamisessa ja lievittää ahdistusta. Tutkimustulokset osoittivat, ettei painopeitolla ole juurikaan haitallisia vaikutuksia fysiologiseen turvallisuuteen. (Champagne ym, 2015.)

 

Teksti: Anniina Antikainen, sosiaalialan opiskelija &  Päivi Franssila, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Ackerley, R., Badre, G. & Olausson H. 2015. Positive effects of a weighted blanket on insomnia. https://www.jscimedcentral.com/SleepMedicine/sleepmedicine-2-1022.pdf.   20.2.2020.

Champagne, T., Mullen, B., Dickson, D. & Krishnamurty, S. 2015. Evaluating the Safety and Effectiveness of the Weighted Blanket with Adults During an Inpatient Mental Health Hospitalization. https://somna.se/en/references/evaluating-safety-effectiveness-weighted-blanket-adults-inpatient-mental-health-hospitalization/. 20.2.2020.

Sensorex. 2018. Mikä on painopeitto. https://senso-rex.com/fi/?gclid=CjwKCAiA1rPyBRAREiwA1UIy8Hc7hmuj7HOQd91SscUWUPuX7nG5GWqUm4_ml-W9KPciIbzdj9tvTxoCaYIQAvD_BwE. 20.2.2020.

Sensorex. 2017. Miten painopeitto toimii. http://senso-rex.com/fi/miten-painopeitto-toimii/. 20.2.2020.

1 868 Artikkelin näyttökerrat