Työvoimakoulutus vietiin vikkelästi verkkoon

Satu Mustonen

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” sananlaskussa piilee tänäkin päivänä suuri viisaus. Ainakin sille ihmistyypille, joka huolehtii ja organisoi, että asiat tapahtuvat oikeaan aikaan ja että ne etenevät määrättyä tavoitetta kohti. Koordinoijan pahin painajainen tapahtui, kun osa alustavista suunnitelmista  jouduttiin muuttamaan COVID-19 viruksen myötä. Vauhti, jolla reilun kahden kuukauden intensiivinen koordinointityö muuttui, oli käsittämättömän rivakka. Stressihormoni virtasi, aivot pysyivät kirkkaina ja kroppa oli taisteluvalmiustilassa, sillä oli tarve tehdä nopeita päätöksiä ja toimenpiteitä, jolla korvattiin alkuperäinen toteutussuunnitelma. ”Jos jotain tehdään, tehdään sitä sitten hulluna” on ystäväni todennut meistä työlleen omistautuneista ihmisistä jo kauan sitten. Tuloksia syntyy, mutta vaarana on jäädä vauhtisokeaksi, kun tilanne ympärillä rauhoittuu.

Me-henki korostuu poikkeustilanteessa

Karelia-ammattikorkeakoulun toista kertaa järjestämä ”Älykkäästi töihin-projektiosaajavalmennus” -työvoimakoulutus startattiin 16.3.2020 täysin etätoteutuksena. Monimuoto-opintoja sisältävä työvoimakoulutus perustuu tiimipedagogiaan. Lähivalmennukseksi ajatellut osiot rakennettiin uudelleen vastuuvalmentajan ja koordinoijan tehokkailla toimenpiteillä. Tuotantotiimistä löytyi hyvää me-henkeä, kun kaikki valmennuksen sisällöntuottajat pohtivat yhdessä etätoteutuksen keinoja.

Tiimiälyä linjoilla

Valmennus käynnistyi ajallaan ja ilman fyysisiä ihmiskontakteja. Valmennettaville välitettiin viime hetkellä tieto, ettei avajaispäivänä tavatakaan livenä, vaan linjoilla. Nopeasti osaavien kollegoiden avulla pystytettiin virtuaalinen luokkahuone etäopetusta ja tiimioppimista varten. Virtuaalisen luokkahuoneen käyttöä opiskeltiin ammattikorkeakoulumme opetusteknologian ja monimuotopedagogian suunnittelijan loistavilla etäluennoilla aina kun pystyttiin. Testiympäristössä kokoonnuttiin ja testattiin etäluennon pitäminen ja eri toiminnot, kuten valmennusryhmän jakaminen pienryhmiin. Poikkeustilanne opetti meille lyhyessä ajassa paljon uutta verkkototeutuksesta.

Etätiimityöskentelyn käyttöönotto

Työvoimakoulutuksessa aloitti 17 korkeakoulutettua työnhakijaa, jotka haluavat kehittää projektitoiminnan osaamistaan ja laajentaa ammattitaitoaan tiimityöskentelyssä. Kiinnostus työskennellä projektitehtävissä varmasti auttoi valmennettavia omaksumaan muuttuneen toteutustavan, sillä projektityössä muutokset ovat arkipäivää ja suurilta osin ennakoimattomia. Kaikilta valmennettavilta on löytynyt uskomattoman hieno asenne sekä kyky joustaa, oppia, jakaa tietoa ja rakentaa tiimihenkeä verkossa. Sisällöllisesti tämä toinen toteutus projektiosaajavalmennuksesta sai uutta antia, kun etätyöskentelyn mahdollistavat ohjelmat otettiin onnistuneesti käyttöön. Osaamisen kehittäminen lisää tutkitusti työllistymistä- näistä oppimaan motivoituneista valmennettavistamme työelämä löytää varmasti omat timantit käyttöönsä!

 

Teksti: Satu Mustonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Etusivun kuva: Etienne Boulanger / Unsplash

854 Artikkelin näyttökerrat