Liikeideakilpailusta rahoitusta oman yritysidean kehittämiseen

Satu Mustonen

Karelia-ammattikorkeakoulussa kehitetty Draft-liikeideakilpailu pilotoitiin kansainvälisenä toteutuksena osana W-Power hanketta. Haku oli suunnattu erityisesti naisyrittäjille sekä naisyrittäjyyttä edistäville ideoille. Liikeideakilpailuun saatiin eri maista yhteensä 24 liikeideaa, josta 15 tiimiä valittiin esittelemään ideansa pitchaus-tilaisuudessa. Kansainvälinen tuomaristo valitsi marraskuussa 2019 näistä viisi voittajatiimiä, joista yksi tuli Suomesta, yksi Ruotsista, kaksi Skotlannista ja yksi Shetlannista. Voittajatiimit saivat työstää ideoitaan seuraavien kuukausien aikana hankkeen rahoituksella. Yhteensä rahoitusta jaettiin 10 000 euroa.

Suomen voittaja Juuriska Oy

Kävimme helteisenä heinäkuisena lauantaina haastattelemassa Suomen voittajatiimin jäseniä, yrittäjiä Sanna Jeskasta ja Päivi Heinilää Joensuun torilla. He perustivat Juuriska Oy:n joulukuussa 2019. Osallistuminen Draft-liikeideakilpailuun osaltaan vauhditti yrityksen perustamista, sillä sen aikataulu loi tavoitteet toimenpiteille, jotta yritys saatiin toimintaan ja voittorahat hyötykäyttöön.

Kuvassa kaksi naishenkilöä.

Siskokset ja liikekumppanit Päivi Heinilä (vasemmalla) ja Sanna Jeskanen iloisissa myyntitunnelmissa.

Hapanjuurileipomo aloitti tuotantonsa tammikuussa 2020. Siskokset Sanna ja Päivi päättivät hakea mukaan mikrorahoitusohjelmaan, sillä he näkivät sen olevan mahdollisuus saada tukea ja neuvoja yrityksen perustamiseen. Päivi on työskennellyt jo aiemmin yrittäjänä, mutta Sannalle yrittäjyys oli uutta. Hän työskentelee edelleen päätyönään Karelia-ammattikorkeakoulussa kansainvälisten asioiden suunnittelijana. Draftin kautta naiset kertoivat saaneensa apuja mm. liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, oman idean esittelyyn ja markkinointiin.

Juuriskan yrittäjät ovat saaneet tuotteitaan myyntiin muutamaan paikalliseen ruokakauppaan ja kesälauantaisin heillä on ollut oma myyntipiste Joensuun torilla. Myös savolaiset saavat nauttia naisten herkullisista tuotteista, sillä Kuopion kauppahallissa heidän leipiään ja piirakoitaan voi ostaa pakastettuina Topin Maatilamyymälästä.

Yrittäjät kannustavat yrittäjyydestä kiinnostuneita ottamaan rohkeasti osaa seuraavalle Draft-hakukierrokselle, joka käynnistyy 28.8.2020.  Osallistuminen tarjoaa kokemuksen ja verkostoitumisen lisäksi hienon mahdollisuuden saada taloudellista ja henkistä tukea, Sanna ja Päivi toteavat.

Kuvassa Juuriska Oy:n koju Joensuun torilla ja asiakas.

Juuriskan gluteenittomat ja vegaaniset käsin leivotut karjalanpiirakat myydään hetkessä.

Vaikka poikkeusaika keväällä 2020 hankaloitti monen pienyrittäjän liiketoimintaa ei se onneksi hidastanut Juuriskan yritystoiminnan kehittymistä. Siskokset kertovat, että heidän uskolliset asiakkaansa ostivat leipomon tuotteita myös kevään aikana, ja K-kaupat halusivat tukea pienyrittäjiä ottamalla Juuriskan tuotteita myyntiin.

Tulevaisuus avoinna, mutta mahdollisuuksia täynnä

Juuriskan tulevaisuutta mietitään syksyllä. Naiset pitävät hyvin todennäköisenä toiminnan laajentamista vastatakseen suureen kysyntään. Ja vielä niistä uniikeista tuotteista: Ne ovat hapanjuureen tehtyjä, lisäaineettomia ja ilman teollista hiivaa valmistettuja leipiä ja riisipiirakoita. Kaikki tuotteet ovat gluteenittomia sekä vegaanisia, ajan henkeen siis varsin sopivia.

Tahdomme toivottaa onnea ja menestystä Sannalle ja Päiville sekä Juuriskalle!

Kuvassa voideltu leipä.

Torilta ostettu, tuore tattarilimppu maistui herkulliselta.

W-Power kannustaa yrittäjyyteen, järjestää koulutusta ja verkostoitumismahdollisuuksia

Vuonna 2018 käynnistynyt W-POWER -hanke (Empowering women entrepreneurs in sparsely populated communities) työskentelee pohjoisten ja arktisten alueiden naisyrittäjien hyväksi ja kannustaa heitä aloittamaan, kehittämään ja kasvattamaan omaa liiketoimintaansa. Hankkeen tavoitteena on järjestää naisyrittäjille yrittäjyyteen liittyviä koulutuksia, verkostoitumistapahtumia sekä kohentaa moninaisuuden huomioon ottavaa yritysneuvontaa hankealueilla. Hankealueita ovat Pohjois-Karjalan lisäksi Suomen ja Ruotsin Lappi, Skotlanti, Irlanti ja Islanti. W-Powerin liitännäiskumppaneina on lisäksi organisaatioita New Brunswickista Kanadasta sekä Färsaarilta.

Korona on vaikeuttanut osaltaan suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamista kaikissa maissa. Osa naisyrittäjille suunnatuista koulutuksista sekä liikeideakilpailun kansainvälinen toteutus loppuvuonna 2019 on toteutettu verkossa. Vaikka verkkototeutukset toimivat teknisesti ja niistä on saatu pääosin positiivista palautetta, on aistittavissa, että projektikumppanit ja naisyrittäjät eri maista haluaisivat tavata toisensa kasvotusten. Projektin yhtenä tavoitteena osaamisen kehittämiseksi haettiin vertaismentoreita eri alueilla toimivista yrittäjistä. Nämä mentoriparit voisivat vierailla toistensa yrityksessä viikon verran hankkeen kustantamana. Jää nähtäväksi, miten vertaismentoriparit jatkavat työskentelyään syksyn 2020 aikana ja pääsevätkö yrittäjät näkemään toinen toisensa.

Projektin toimintaa voi seurata sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram) sekä verkkosivuilla. Toivotamme naisyrittäjiä sekä yrittäjyyden ympärillä työskenteleviä tai kiinnostuneita liittymään kansainvälisen LinkedIn-ryhmämme jäseneksi. Kolmevuotinen projekti on rahoitettu EU:n Pohjoisen Periferian ja Arktis 2014-2020 ohjelmasta.

 

Teksti ja kuvat: Satu Mustonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Jeskanen, S. 2020. Sanna Jeskasen haastattelu sähköpostitse 2.7.2020. Satu Mustonen

Puhakka-Tarvainen, H., Saarinen, S. & Vartiainen, H. 2019. W-POWER- hanke tarttuu naisyrittäjyyden haasteisiin. Karelia-ammattikorkeakoulun verkkojulkaisu Vasu 3/2019. https://www.karelia.fi/vasu/2019/06/06/w-power/

Puhakka-Tarvainen, H. & Leminen, M. 2019. Naisyrittäjyys nousuun kansainvälisellä yhteistyöllä. Karelia-ammattikorkeakoulun verkkojulkaisu Vasu 1/2019. https://www.karelia.fi/vasu/2019/02/07/wpower/

1 361 Artikkelin näyttökerrat