Ensimmäinen kirjastokokemukseni

Kari Tiainen

Ensimmäinen kirjastokokemukseni on vuodelta 1967. Aloitin koulutieni Kiteellä Närsäkkälän kansakoulussa syksyllä 1967. En osannut lukea, kun menin kouluun, mutta opin lukemaan ensimmäisten oppilaiden joukossa jo alkusyksystä. Sen jälkeen sain luvan lainata kirjoja koulun kirjastosta.

Kiteen kunnan pääkirjasto oli kirkonkylässä 23 kilometrin päässä. Kiteellä oli lukuisa määrä kunnankirjaston ylläpitämiä lainausasemia, jotka oli sijoitettu kyläkouluille ympäri pitäjää. Silloin oli vielä kansakoulu melkein joka kylässä, ja oppilaita luokat täynnä. Närsäkkälän koulussakin oli tällainen kirjaston lainausasema. Käytännössä se oli yläkoulun luokan nurkassa sijaitseva kirjakaappi, joka oli täynnä kirjoja. Nykyään näitä lainausasemia kutsuttaisiin todennäköisesti siirtokokoelmiksi. Tuolloin Kiteellä ei ollut vielä kirjastoautoa. Kiteelle hankittiin vuonna 1971 ensimmäinen kirjastoauto, joka korvasi syrjäkylien lainausasemat.

Närsäkkälän koulun lainausasema oli avoinna muutaman tunnin viikossa. Yläkoulun opettaja Juhani Karjalainen oli tämän varsin vaatimattoman kirjaston lainausaseman sivutoiminen hoitaja.

Juhani Karjalainen oli ankara opettaja, jota oppilaat pelkäsivät. Hän opetti myös meille ekaluokkalaisille uskontoa. Vanhemmat oppilaat olivat kertoneet kauhutarinoina kirjastossa asioinnista, mutta rohkenin siitä huolimatta mennä kirjastoon. Kirjat kiehtoivat, niiden maailma houkutti.

Opettaja ohjeisti meitä pieniä kirjaston asiakkaita reservin kapteenin ottein toimimaan oikealla tavalla kirjastossa asioidessaan. Hän piirsi lattiaan liidulla viivan. Oppilaan piti seistä ryhdikkäässä asennossa ja kengän kärjet piti asetella tarkkaan lattialle piirretyn viivan kohdalle. Sitten piti ilmoittaa reippaasti kuuluvalla äänellä lainaajan nimi ja sanoa lainaan kirjan … Opettaja kirjoitti ruutuvihkoon lainaajan nimen ja tämän lainaamat kirjat.

Muistaakseni aluksi sai lainata ainoastaan yhden lastenkirjan kerrallaan. Muistan vieläkin ensimmäisen lainaamani kirjan nimen. Kirja oli Tammen kultaisen kirjaston kirja Aku Ankan joulupuu.

Tästä varsin jännittävästä ja pelottavastakin ensimmäisestä kirjaston asiakaskokemuksesta huolimatta minusta tuli ahkera kirjaston käyttäjä, joka ahmi nopeasti kaikki Närsäkkälän koulun lainausaseman lastenkirjat. Aikuisten kirjoja en saanut lainata. Tähänkin löytyi ratkaisu. Isäni oli nimittäin myös Närsäkkälän koulun lainausaseman ahkera lainaaja. Luin myös kaikki isäni lainaamat kirjat.

Opin lukemaan sujuvasti ensimmäisenä kouluvuotenani. Keväällä 1968 minut palkittiin ” hyvästä koulumenestyksestä lukuaineissa lukuvuonna 1967-68” Juhani Konkan satukirjalla Keltainen kurki. Kirja löytyy edelleen kotikirjastostani.

Tästä ensimmäisestä jännittävästä kirjastokokemuksesta huolimatta minusta kehkeytyi ahkera kirjaston asiakas ja sittemmin kirjastoalan ammattilainen. Olen kohdannut lukuisan määrän asiakkaita tässä ammatissa toimiessani. Toivottavasti heidän asiakaskokemuksensa ovat olleet parempia.

 

Teksti:
Kari Tiainen, Vasun päätoimittaja, kirjasto- ja tietopalvelupäällikkö
Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähde Kiteen kunnankirjaston historian osalta: Kauppinen, Pekka (2004) Kahteen suuntaan katsonut – Kiteen kunta 1870-luvulta 2000-luvulle.

 

Lapset kirjastoautossa Tuusulan Rusutjärvellä. Kuvaaja Pekka Kyytinen, 1971.
Museoviraston kokoelma.

920 Artikkelin näyttökerrat