On ollut ilo luotsata Iloa elämään -kirjallisuuspiiriä

Kari Tiainen

Kirjoitan hieman haikein mielin tätä juttua.  Minulla on ollut ilo luotsata Karelia-ammattikorkeakoulun henkilökunnan Iloa elämään -kirjallisuuspiiriä syksystä 2014 lähtien. Jään eläkkeelle alkuvuodesta 2021, ja samalla luovun myös tästä minulle erittäin mieluisesta tehtävästä.

Iloa elämään -kirjallisuuspiiri on osa Karelian henkilökunnan työhyvinvointia edistävää toimintaa. Kirjallisuuspiirissä avataan ovia kirjallisuuden moninaisiin maailmoihin ja jaetaan lukukokemuksia muiden kanssa. Iloa elämään -kirjallisuuspiirin toiminta-ajatuksena on ollut alusta lähtien, että kirjallisuus tuottaa parhaimmillaan elämyksiä, virikkeitä ja ideoita henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi ja oman minuuden vahvistamiseksi. Tämä toiminta-ajatus on kannatellut kaikki nämä vuodet kirjallisuuspiiriä eteenpäin.

Kirjallisuuspiirin koronavuosi

Vuosi 2020 oli kirjallisuuspiirin seitsemäs toimintavuosi. Koronaepidemia vaikutti myös kirjallisuuspiirin toimintaan: maalis-, huhti- ja toukokuun tapaamiset jouduttiin perumaan kokonaan poikkeustilanteen vuoksi. Tästä johtuen kirjallisuuspiiri kokoontui ainoastaan kuusi kertaa vuonna 2020.

Iloa elämään -kirjallisuuspiirin lukuohjelma muotoutui jälleen kerran osallistujien toiveiden – ehkä tänä vuonna myös entistä enemmän vetäjän toiveiden – mukaisesti. Kirjallisuuspiirissä luettiin vuonna 2020 monenlaista kirjallisuutta.  Lukulistalla oli sekä kotimaista että käännettyä kaunokirjallisuutta. Keväällä oli tarkoitus lukea myös jännitystä ja dekkareita, mutta koronaepidemia sotki suunnitelmat.

Vuosi aloitettiin tammikuussa Antti Tuurin romaanilla Levoton mieli. Romaanissa kuvataan taiteilija Arvid Bromsin värikästä elämää. Arvid Broms opiskeli taiteita Pariisissa ja Lontoossa sekä Helsingin yliopistossa oikeustiedettä. Hän sekaantui 1930-luvulla mm. juutalaisten salakuljettamiseen ja passien väärentämiseen, ja hänet tuomittiin vankilaan väärennöksistä ja petoksista. Hän ehti olla myös viidesti naimisissa.

Helmikuussa käsiteltiin tanskalais-norjalaisen kirjailijan Kim Leinen historiallista romaania Punainen mies, musta mies. Tämä historiallinen romaani vie lukijat kiehtovalle aikamatkalle 1700-luvun Grönlantiin. Tanska perusti ensimmäinen siirtokunnan Grönlantiin vuonna 1728. Sinne lähetettiin sekalainen joukko armeijakarkureita, pikkurikollisia ja ilotyttöjä uutta yhteisöä rakentamaan.

Syksy aloitettiin espanjalaisen Fernando Aramburun tuhdilla romaanilla Äidinmaa. Äidinmaa on historiallinen romaani, joka kuvaa sitä, miten Baskimaan poliittinen konflikti repii pientä kyläyhteisöä ja ystävyyssuhteita. Kahden perheen ystävyys vaihtuu katkeraksi vihaksi, kun toisen perheen poika liittyy baskien itsenäisyyttä ajavaan ETA:n aseelliseen taisteluun ja toisen isä taas joutuu ETA:n uhriksi.

Lokakuun kirjana oli Sally Salmisen romaani Katrina. Ahvenanmaalaisen kirjailijan Sally Salmisen esikoisromaani Katrina ilmestyi ruotsiksi ja suomeksi vuonna 1936. Toissa syksynä ilmestyi romaanin uusi suomennos. Juha Hurmeen suomennos herättää tämän klassikon uuteen elämään.

Marraskuun kirjana oli Tuula-Liina Variksen romaani Sattunut syntymään. Sattunut syntymään on fiktion ja romaanin muotoon kirjoitettu elämäkerta tai muistelmateos. Kirja kertoo Tuula-Liina Variksen lapsuudesta ja nuoruudesta sekä taiteilijaksi kasvamisesta.

Joulukuussa Iloa elämään -kirjallisuuspiirin teemaksi valikoitui matkakirjallisuus. Olemme eläneet kevättalvesta lähtien koronapandemiasta johtuvaa poikkeusaikaa, ja moni meistä kaipaa jo kovasti matkustamista. Matkakirjallisuuden avulla pääsee tutustumaan muihin kulttuureihin ja tapoihin sekä pääsee matkustamaan lähelle ja kauas matkustusrajoituksista huolimatta.

Lukuisia kokoontumisia jatkossakin

Iloa elämään -kirjallisuuspiiri on kokoontunut noin 60 kertaa syksystä 2014 alkaen.  Yleensä tapaamisissa on käsitelty yksi kirja, jonka kaikki ovat lukeneet, mutta ryhmällä on ollut myös johonkin teemaan tai kirjailijaan liittyviä tapaamisia. On tutustuttu mm. Kalle Päätalon tuotantoon, Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjaan ja matkakirjallisuuteen. Kerran tapaamisen teemana oli lyriikka; silloin esittelimme mielirunoilijoitamme.  On ollut ilo luotsata Iloa elämään -kirjallisuuspiiriä nämä vuodet. Karelian kirjallisuuspiirin luotsaaminen on ollut sekä hauskaa että antoisaa ja innostavaa.  Kirjoista on keskusteltu vilkkaasti ja lukukokemuksia on vaihdettu innokkaasti. Lämmin kiitos kaikille teille kirjallisuuden ja lukemisen harrastajille, että olette halunneet jakaa lukukokemuksianne Karelia-ammattikorkeakoulun Iloa elämään -kirjallisuuspiirissä! Kiitos myös niistä kirjallisuuteen liittyvistä lounaspöytäkeskusteluista, joihin kirjallisuuspiiri on kirvoittanut myös niitä karelialaisia, jotka eivät ole vielä osallistuneet tapaamisiin.

Iloa elämään -kirjallisuuspiirin kokoontumiset jatkuvat ensi keväänä. Kirjallisuuspiiriä vetää seuraajani kirjasto- ja tietopalvelupäällikkö Pekka Malvela. Hän tiedottaa kevään 2021 ohjelmasta hyvissä ajoin.

Teksti: Kari Tiainen, kirjallisuuspiirin vetäjä, kirjasto- ja tietopalvelupäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Etusivun kuva:  Elisa Calvet B. / Unsplash

832 Artikkelin näyttökerrat