Back to Joensuu – opiskelijoiden mietteitä ECMT+ intensiivikurssin jälkeen

Sini-Tuuli saaristo

ECMT+ – Entrepreneurship and Communication in Multicultural Teams on Erasmus+ strateginen kumppanuushanke vuosille 2017-2019. Hankkeessa seitsemän eurooppalaista korkeakoulua kehittävät yhdessä yrittäjyyden opintoja, opettajien ja opiskelijoiden osaamista, käytänteitä sekä kansainvälisiä kommunikointikykyjä. Yksi osa hanketta ovat eri korkeakouluissa vuosittain pidettävä intensiivijakso sekä hankkeen aihepiiriin liittyvät työpajat. Hankkeen ensimmäinen intensiivijakso järjestettiin Karelia-ammattikorkeakoulussa maaliskuussa 2017 kooten Joensuuhun kansainvälisen, yli 60:sta opiskelijasta ja opettajasta koostuneen joukon. Kahden intensiiviviikon aikana opiskelijat osallistuivat eriaiheisille luennoille sekä kehittivät omia liikeideoitaan monikulttuurisissa tiimeissä. Intensiivijakso huipentui Joensuu tiedepuistolla pidettävään tilaisuuteen, jossa opiskelijat esittelivät omia ideoitaan tuomaristolle sekä muille opiskelijoille. Viikkoihin sisältyi opiskelun lisäksi myös kulttuurista ohjelmaa, muun muassa vierailu Kolin kansallispuistossa sekä Joensuun Jääkarhut –yhdistyksen rantasaunalla ja avannossa.

Intensiivijakson onnistumisesta kertoo se, että kaksi jaksolle osallistunutta ulkomaisen korkeakoulun opiskelijaa palasivat Joensuuhun opiskelemaan sekä suorittamaan opintoihin kuuluvan harjoittelun. Arti Seth Wildaun teknillisestä ammattikorkeakoulusta Saksasta tuli harjoittelemaan pohjoiskarjalaiseen yritykseen. Daniel Kvíčala Sleesian yliopistosta Opavasta, Karvinan kauppakorkeakoulusta Tšekeistä puolestaan päätti suorittaa Erasmus+ opiskelijavaihdon Karelia-ammattikorkeakoulussa. Danielin mukaan Joensuu on suurella sydämellä ja hyvällä ilmapiirillä varustettu pieni kaupunki: ”Kun olin intensiivikurssin jälkeen junassa palaamassa Tšekkeihin, päätin hakea Erasmus+ vaihto-opiskelijaksi Joensuuhun. Nyt olen täällä ja se tuntuu mahtavalta!”.

Aikaisemmin erilaisille kansainvälisille intensiivikursseille osallistunut Arti päätti hakea mukaan jaksolle kiinnostavan yrittäjyysteeman ja kohdemaan takia. Muistellessaan intensiivikurssia työskentely eri maista tulleiden opiskelijoiden kanssa opetti paljon. ”Se ei ole aina niin helppoa, mitä ajattelet. Samalla alat myös reflektoida itseäsi”, Arti toteaa. Hänen mukaansa yritysidean kehittelyyn liittyvä ryhmätyö kurssin aikana eteni hurjaa vauhtia: ”Kurssin alussa aloitimme ryhmätyön ja jakson lopussa näimme tulokset, jotka saavutimme. Samalla näimme kehityksen ja muutokset. Ennen kurssia emme olleet puhuneet toistemme kanssa ja lopussa saimme aikaan mahtavia juttuja. Mielestäni kaikki suoriutuivat projektissa hyvin, mikä oli yllättävää”. Intensiivikurssilla oppimiaan taitoja Arti kertoo käyttävänsä tänä päivänä työskentelyyn eri projekteissa. Hän olisi toivonut, että kurssilla olisi enemmän luentoja itsetietoisuudesta, itseluottamuksesta sekä esiintymistaidoista: ”Kävimme asioita epäsuorasti, mutta olisin toivonut, että asioita olisi käyty myös konkreettisesti. Kuitenkin loppujen lopuksi kurssi vastasi odotuksiani.”

Suomi oli kiinnostanut Danielia lapsesta asti. Vaikka hänellä ei ollut intensiivikurssille hakiessa konkreettisia odotuksia, kaikista eniten hän odotti suomalaiseen koulutukseen tutustumista. ”Olen kuullut sen olevat yksi maailman parhaista. Lisäksi olen aina halunnut esittää liikeideoita sijoittajien edessä”, hän toteaa. Danielille intensiivikurssi oli ensimmäinen kokemus yhteistyöstä tuntemattomien ja eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Uusi kokemus antoi hänelle mahdollisuuden uuden tiedon hankkimiseen sekä sosiaalisten taitojen, kuten tiimityöskentely- sekä kuuntelu- ja keskustelutaitojen, kehittämiseen. Daniel koki, että jakso oli hyvin organisoitu: ”Oikeastaan jotkut opiskelijat valittivat joistakin järjestelyistä, mutta mielestäni se on parasta harjoitusta yrittäjyydelle. Ollessasi työelämässä asiat eivät mene aina niin sujuvasti kuin kuvittelet.” Daniel arvostaa intensiivijakson ja Karelian opettajia sekä opettaja-opiskelija -suhteita: ”Opettajat olivat ystävällisiä ja kuuntelivat mielipiteitämme”.

Arti Seth ja Daniel Kvíčala.

Suurimpana antina opiskelijat kokivat uusiin ihmisiin tutustumisen. Kaikki osallistuneet opiskelijat olivat hyvin motivoituneita, mikä teki yhteistyöstä helpompaa. Artin mukaan nykypäivänä on tärkeää ymmärtää, kuinka työskentelet erilaisten ihmisten kanssa. Opiskelijat majoittuivat kahden viikon ajan Joensuun Linnunlahdella. Arti koki sen antaneen suuren edun projektityön työstämiseen luentojen jälkeen sekä uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen. Daniel kokikin yllättävänä, kuinka syviä ystävyyssuhteita opiskelijat pystyivät luomaan intensiivijakson aikana: ”Kun hyvästelimme ystäväni Johnnyn kanssa uudet ranskalaiset ystävämme, itkimme molemmat kuin lapset”.

Molemmat suosittelevat muita opiskelijoita hakeutumaan mukaan seuraaville ECMT+ intensiivikursseille. Artin mukaan kurssi ei ole hyvä kokemus ainoastaan opiskelujen kannalta, vaan kurssin aikana opit paljon myös itsestäsi: ”Saat uusia ystäviä, pidät hauskaa ja samanaikaisesti olet aikaansaava sekä työteliäs.” Daniel muistuttaa Joensuuhun tulevia opiskelijoita huomioimaan Suomen sääolot ja ottamaan hanskat mukaansa: ”Unohdin ne viime kerralla ja kärsin sen takia todella paljon!”.

Seuraavaksi ECMT+ hanke järjestää joulukuussa 2017 opettajille sekä muille korkeakoulutuksen ammattilaisille suunnatun Where do you go, entrepreneurship education? -työpajan Puolan Poznańissa. Lisätietoa työpajasta ja hankkeesta löydettävissä ECMT+ kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa!

http://www.ecmt-plus.eu/
https://www.facebook.com/ECMTplus/
https://twitter.com/ECMTplus

Sini-Tuuli Saaristo, projektikoordinaattori
Karelia-ammattikorkeakoulu

927 Artikkelin näyttökerrat