Kuhinaa energian ympärillä Silva-metsänäyttelyssä

Helena Puhakka-Tarvainen

Karelian toimijat osallistuivat Silva-metsänäyttelyyn Joensuun laulurinteellä syyskuun 2017 alussa. Näyttely veti puoleensa yli 26 000 kiinnostunutta kävijää ja sääkin suosi lopulta tapahtumaa päinvastaisista ennusteista huolimatta. Karelian energiahankkeiden esittelypiste sijaitsi näkyvällä paikalla pääportin välittömässä läheisyydessä (Kuva 1) ja yksi jos toinenkin näyttelyvieras piipahti rupattelemassa asiantuntijoidemme kanssa. Sirkkalan Energiapuiston siirrettävä CHP-kontti on yleisötapahtumien taattu vetonaula, ja uutuutena pisteellä oli ihmeteltävänä juuri hankittu säänkestävä näyttötaulu. Energiapuisto tuotti myös koko näyttelyn ajan uusiutuvaa sähköä viereisen sadonkorjuupalstan tarpeisiin.

Varsinainen energianeuvontapiste oli pystytetty yhdessä Karelian SECURE-hankkeen (Smarter Energy Communities in Northern and Arctic Regions) sekä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hankkeen yhteisvoimin (Kuva 2). Järjestimme pisteellä mm. pienen energiatietoisuutta lisäävän kyselyn, ja kyselyyn vastasi kahden päivän aikana lähes 500 henkilöä (Kuva 3). Kyselylomake toimi keskustelun avauksena energia-asioissa ja kävimmekin monta mielenkiintoista keskustelua energiansäästöstä puolesta ja vastaan. Tavoitteena oli lisätä ihmisten energiatietoisuutta ja siinä onnistuimme erinomaisesti. Asia kiinnosti etenkin paikalla runsaslukuisena käyneitä koululaisia sekä seniorikansaa. Kyselyyn vastaamiseen motivoi myös kyselylomakkeen toimiminen arpalippuna, ja jaoimmekin tapahtuman jälkeen kymmenkunta voittoa pääpalkintona olleen aurinkoenergialla toimivan kännykänlaturin lisäksi. Neuvontapisteen lisäksi olimme esillä myös näyttelyn tietoiskuteltassa teemalla Arkipäivän energiansäästövinkit. Yhteensä tavoitimme energia-asioissa tuhatkunta ihmistä.

Osaisitko sinä vastata oikein energiakyselymme kysymyksiin? Oikeat vastaukset löytyvät sivun alalaidasta.

  1. Kuinka paljon kotitaloudessa syntyy poisheitettävää ruokajätettä vuodessa?

        a)1 kg           b)25 kg             c) yli 100 kg

  1. Etelä-Suomessa tuotetaan yhtä paljon aurinkoenergiaa kuin Pohjois-Saksassa?

a) Kyllä         b) Ei

  1. Mitkä näistä ovat jo käytössä olevia liikenteen polttoaineita?

a) Biokaasu     b) Helium     c)  Vety

  1. Millä näistä toimenpiteistä voin säästää energiaa?

     a) Vaihtamalla hehkulamput LED-valaisimiin

     b) Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella

    c) Ostamalla vain energiatehokkaita kodinkoneita

Lisätietoja:

www.silvafair.fi
https://bestepi.wordpress.com/
http://secure.interreg-npa.eu/

Kyselyn oikeat vastaukset:

  1. B tai C riippuen kotitalouden koosta. Suomessa syntyvän ruokajätteen määrä on noin 25 kg per henkilö vuodessa, joten keskikokoisessa kotitaloudessa jätteen määrä voi ylittää 100 kg vuodessa.
  2. Vuotuinen auringon säteilymäärä eli potentiaali aurinkoenergian tuottamiselle on vuositasolla samansuuruinen Etelä-Suomessa ja Pohjois-Saksassa, mutta vielä tällä hetkellä aurinkoenergiaa tuotetaan Suomessa vähemmän.
  3. A ja C. Biokaasun tankkausasemia löytyy ympäri Suomen ja myös vetykäyttöisiä kulkuneuvoja on jo olemassa maailmalla. Heliumia tuskin pystytään hyödyntämään polttoaineena koskaan.
  4. A, B ja C. Yhden asteen huonelämpötilan laskeminen vähentää energiankulutusta noin 5 %. Valaistuksen vaikutukseen energiankulutuksessa voit puolestaan tutustua esimerkiksi oheisen laskurin avulla: http://www.ledvalotukku.fi/energialaskuri/. Kodinkoneidesi energiatehokkuutta voit seurata mm. kirjastoista lainattavan energiankulutusmittarin avulla (https://www.pks.fi/lainaa-mittari).

 

Helena Puhakka-Tarvainen
projektipäällikkö
Karelia-ammattikorkeakoulu

1 026 Artikkelin näyttökerrat