Lumo2 Proudly Presents: Liperin meijerinrannan hackathon

Timo Rui, Riikka Simonen, Tero Hyttinen

Karelia-amk:n hallinnoima Lumo2 – Tehoja kasvuun! –hanke on järjestänyt neljä Pajathon-nimistä  hackathon-tapahtumaa Joensuun uusilla veturitalleilla vuosien 2017 ja 2018 aikana. Palaute tapahtumista on ollut pääosin positiivista, sillä toimintatapana hackathonit sopivat hyvin nopeita kokeiluja suosiviin kehittämisprojekteihin.

Liperin kunnalla on haaste kehittää meijerinrannan aluetta. Alue sijaitsee keskeisellä paikalla Liperin kirkonkylää. Alueella on tällä hetkellä Liperin myllyn tuotantoa sekä Joensuun sänkytehtaan toiminnot, mutta tilaa on silti huomattavasti tyhjillään. Haasteena lisäksi on, että tilat ovat olleet tyhjillään jo neljä vuotta, joten niille olisi pikaisesti löydettävä uutta käyttöä.

Liperin meijerinrrannan alue. Kuva: Riikka Simonen.

Haastetta lähdettiin purkamaan Karelia-amk:n, Liperin kunnan (Lipertek) ja Osuuskunta Itämaidon yhteisellä ideointisessiolla alkukesästä 2018. Lumo2-tiimi esitteli tapaamisessa pitämiensä Pajathonien toimintatapaa. Liperin kuntaa edustanut elinkeinoasiamies Mika Hyttinen ja Osuuskunta Itämaidon Kari Huíkuri innostuivat toimintamallista. Näin yhdessä päätettiin pitää syksyllä 2019 hackathon meijerinrannan kehittämiseksi.

Hackathoniin houkuteltiin Karelian opiskelijoita, joita tuli matkailun koulutusvastuusta 30, hyvinvointialan oppimis- ja palveluympäristö Voimalasta neljä ja median koulutuksesta yksi. Lumo2-tiimin toimesta neljännen vuoden matkailun opiskelijoita käytiin briiffaamaassa heidän “Matkailun alueellinen kehittäminen” -opintojaksollaan. Opiskelijat saivat myös ennakkotehtäväkseen etsiä yhden meijerinrantaa kehittämistä vastaavan esimerkin Suomesta ja yhden ulkomailta. Opiskelijaryhmät pitchasivat löytämänsä esimerkit Lumo2-tiimiläisille yhteisessä palautetapaamisessa. Opintojaksoa vetäneen lehtori Keijo Koskisen mielestä tämä heille uudenlainen pedagoginen tapa oli toimiva ja erittäin motivoiva.

Itse tapahtuma järjestettiin kahdessa osassa kahden päivän aikana 4.-5.10.2018. Opiskelijoiden lisäksi tapahtumaan osallistui liperiläisiä yrittäjiä, jotka toimivat opiskelijatiimien sparraajina. Samoissa tehtävissä hackathonissa olivat PUHTI-hankkeen  ja Josekin toimijat. Ensimmäisenä päivänä opiskelijat briiffattiin alueeseen, heille esiteltiin meijerinrannan rakennuksia ja tiloja, ja annettiin hackathonin kehittämistehtävä. Tämän jälkeen tapahtumapuutarha Botanian Kari Kola kävi pitämässä esitelmän siitä, minkälaisena hän itse käsittää jonkin alueen kehittämisen. Sen jälkeen tiimit siirtyivät työskentelypisteilleen, joissa heitä “häirittiin” ajoittain sparraajien toimesta. Päivä päättyi linja-autokuljetukseen Joensuuhun, josta seuraavana aamuna palattiin takaisin Liperiin.

Toinen työpäivä keskittyi ideoiden kehittämiseen. Päivän lopuksi tiimit kokoontuivat yhteiseen tilaan, jossa alkoi Hackathonin jännittävä loppuvaihe palkintojenjakoineen. Liperin kunta, Itämaito Oy ja Joensuun sänkytehdas olivat luvanneet palkintoja kehittäjätiimeille. Loppupitchauksessa jokainen tiimi sai käyttää viisi minuuttia oman ideansa visuaaliseen ja verbaaliseen esittämiseen. Esitysten jälkeen lumolaisista ja puhtilaisista sekä liperiläisistä yrittäjistä ja toimijoista koostunut tuomaristo kokoontui pohtimaan ideoita. Tuomaristo ei suinkaan ollut yksimielinen päätöksissään, mikä toisaalta korosti ideoiden erilaisuutta ja innovatiivisuutta. Voittajaksi valikoitui niukalla erolla seuraaviin pienpanimoa ja monialaista korttelikeskusta (LOFT asunnot, latauspaikka veneille, ja urheilustudio esim. ilmajooga) esittänyt tiimi. Muut kuusi ideaa olivat:

  1. Uusi tori ja leffateatteri
  2. “Messumökit” Virtuaalinen lomakylä
  3. Wanha Meijeri, monialainen matkailukeskus
  4. Kauppahalli / yrityspuisto
  5. E-sports koulutuskeskus
  6. Monimuotoinen konttimajoitus

Tiimien tuloksia on arvioitu tapahtuman jälkeen yhteisessä palautesessiossa, johon osallistui myös Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen. Ideoiden kehittäminen ei suinkaan loppunut tähän, vaan jatkuu edelleen. Seuraava tapaaminen on marraskuun lopulla 2018.

 

Timo Rui, projektipäällikkö
Riikka Simonen, projektisuunnittelija
Tero Hyttinen, projektiasiantuntija
Karelia-ammattikorkeakoulu

1 135 Artikkelin näyttökerrat