Rakennusalan osaamista päivittämässä Lujatalolla
Janne Väätäinen
Karelia-amk:n opettajat voivat päivittää oman opetusalan osaamista ja tietoja työelämäjakson kautta. Halusin työelämäjaksolle, koska olin monta vuotta opettanut rakennustuotannon aineita, mutta käytännön kokemukseni rakennusliikkeen toiminnasta oli melko vähäistä. Valitsin työelämäjaksoni kohteeksi Lujatalo Oy:n, koska Lujatalolla on vahva osaaminen rakentamisesta ja hyvä maine. Käsitykseni mukaan Lujatalon johtamisjärjestelmä on selkeä ja toimiva. Myös oma mielikuvani kyseisestä rakennusliikkeestä oli positiivinen.
Kun sain kesäkuussa 2019 esimieheltäni luvan lähteä työelämäjaksolle soitin saman tien Lujatalon työpäällikkö Antti Nevalaiselle, joka innostui asiasta ja sovimme, että palaamme asiaan syksyllä. Tapasimme syyskuussa ja sovimme alustavat suuntaviivat työelämäjaksolle ja päätimme pitää vielä yhden palaverin marraskuussa ennen varsinaista työelämäjaksoa. Marraskuisessa tapaamisessa sovimme yksityiskohtaisemmin, mihin asioihin pääsisin työelämäjakson aikana perehtymään.
Itse halusin työelämäjaksoni aikana perehtyä syvällisemmin rakennusliikkeen toimintaan, työmaiden toimintaan ja johtamiseen, hankintojen suunnitteluun, sopimustekniikkaan, aikataulutukseen, laadunhallintaan sekä rakennuskustannusten muodostumiseen ja kustannushallintaan liittyviin asioihin. Erityisesti minua kiinnosti tietomallinnuksen käyttö rakennushankkeissa. Halusin myös saada uusia eväitä rakennustuotannon johtamisen opintojaksolle.
Loppujen lopuksi työelämäjaksosta muodostui selkeä kokonaisuus. Sain melko vapaasti suunnitella päiväohjelmani ja pääsin siten tutustumaan niihin asioihin, joihin halusinkin. Kokemukseni työelämäjaksosta oli positiivinen. Myös rakennusliikkeen suhtautuminen minuun oli positiivista ja kaikesta näki, että he halusivat panostaa työelämäjaksooni. Kaikki Lujatalon työntekijät kertoivat mielellään tehtävistään ja toimenkuvastaan.
Työelämäjakso opetti ennen muuta sen, miten tärkeä toimintajärjestelmä on Lujatalon kokoisessa rakennusliikkeen toiminnassa. Myös jokaisen työntekijän ja rakennushankkeen osapuolen rooli ja omien vastuiden mukainen toiminta ovat erittäin tärkeitä. Työelämäjakso vahvisti käsitystäni siitä, että rakennustoimintaa ohjaavat ennen muuta kustannukset, aikataulu ja laatu. Myös työturvallisuuden merkitys korostui.
Teksti: Janne Väätäinen, lehtori,
Karelia-ammattikorkeakoulu
Artikkelikuva: Scott Blake / Unsplash